Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 19. februára 2013

BÖHME, JAKOB - ROZMLUVA ŽÁKA S MISTREM

BÖHME, JAKOB

ROZMLUVA ŽÁKA S MISTREM
O NADSMYSLOVÉM ŽIVOTĚ
O NEBESÍCH A PEKLE

Přátelé duchovních nauk, 1991
preklad Jiří Vacek
3.000 výtlačkov

mystika, kresťanstvo, filozofia, náboženstvo,
64 s., čeština
hmotnosť: 96 g

mäkká väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

1,80 € PREDANÉ!

*R05*

Kto bol JAKUB BÖHME?

Jakob Bohme umírá na blíže neurčenou břišní chorobu, kterou onemocněl při cestě domů z vyhnanství. Svou smrt si předpověděl. Před smrtí slyší krásnou hudbu. Místní duchovenstvo, ovlivněné farářem Richterem, jej však odmítá pohřbít podle luteránských zvyklostí. K tomu je však donuceno po zákroku zemského správce Lužice, ale stejně s velkou nechutí a zdráháním. Na jeho hrobě staví jeho slezští přátelé Frankenberk a Bernhard dvojramenný kříž. Na horním rameni Je nápis Jehošuah, což značí Ježíš neboli vnitřní světlo. Nápis zní: "Z Boha narozen, v Ježíši zemřel a Duchem Svatým zapečetěn, odpočívá zda Jakob Bohme ze Starého Seidenburku. Zemřel 7. listopadu 1624 v 6 hodin ráno v 50. roce svého věku". Na dolním rameni kříže je nápis: "Jeho poslední slova: Nyní odcházím do ráje". Kříž je vyzdoben dalšími symboly vesměs z Paracelsa, ke kterému se Jakob celý život hlásil a kterého tolik studoval. Brzy po postavení kříže však poštvaná lůza ovlivněná Richterem hrob zničí, roztříská a znečistí výkaly. Tak dopadl na zemi člověk, jehož životním krédem bylo: "Naše spása je v životě Kristově v nás".

Do dnešní doby však uchvacuje Bohme nejen svými mystickými a alchymistickými představami a popisy, ale i svým celkovým přístupem, svou filosofií dialektiky, triády. Bohme výrazně ovlivnil Hegela s jeho teorií o rozporu, ale formoval i jiné filosofy, např. Herdera, Baadera, E. von Hartmana a pozdního Schellinga.
Přehled díla J. Bohmeho 1574-1624: Uvádí se, že Jakob Bohme napsal 21 pojednání včetně sbírky dopisů přátelům.

-"Aurora, čili Východ červánků, to jest kořen čI matka filosofie, astrologie a teologie z pravého základu, aneb poznání přírody" je prvé jeho dílo z roku 1612. Obsahuje jádro jeho učení, které pak rozpracoval ve svých dalších spisech. Pro tuto knihu, rozšířenou v opisech, byl pronásledován místními luteránskými představiteli.
- "O třech principech - o třech základech Božského bytí" - 1619. Podle autora klíč k jeho dalším spisům. Pojednává o stvoření, povznesení člověka k Bohu a o životě rajském.
- "O trojím životě člověka, Pansofická tajemství" - rozebírá tři složky lidské, Ducha, duši a tělo.
- "Teoskopie čili drahocenná brána k nazírání Boha" - 1622
- "O mystériu říše pozemské a nebeské" napsáno v roce 1620.
- "Velké tajemství” - 1623, psal pro svou obhajobu, přinesla mu však vyhnanství. Je zde výklad Genesis a tím i Krista.

česky vyšlo:
J. Matoušek: J. Bohme, filosof-mystik doby reformační, jeho život, spisy a učení, nakl. Zmatlík a Palička 1924, Praha. K. Weinfurter překládal kratší vybrané statě z Bohma, v Ohnivém keři 2. díl, Praha 1936 a v Mystickém slabikáři.

Tento přehled není úplný.