Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 12. februára 2013

JAROŠEVSKIJ, MICHAIL GRIGORJEVIČ - PSYCHOLÓGIA V XX. STOROČÍ

JAROŠEVSKIJ, MICHAIL GRIGORJEVIČ
(ЯРОШЕВСКИЙ, МИХАИЛ ГРИГОРЬЕВИЧ)

PSYCHOLÓGIA V XX. STOROČÍ
(ПСИХОЛОГИЯ В XX. СТОЛЕТИЙ)
Teoretické problémy vývinu psychológie

Pravda, Bratislava, 1975
preklad Raisa Kopsová, Ľudovít Turčan, Ladislav Požár
1. vydanie, 9.000 výtlačkov

psychológia
504 s., slovenčina
hmotnosť: 544 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: prebal ošúchaný, kniha vo výbornom stave

1,40 € PREDANÉ!

*R03*


Psychológia ako samostatná veda patrí medzi najmladšie vedné disciplíny. Vznikla len pred niekoľkými desaťročiami. Od najstarších čias sa rozvíjala v lone prírodných vied a filozofie. Pri jej kolíske stáli fyziológovia, ktorí pri skúmaní činnosti zmyslových orgánov a procesov podráždenia v nervových vláknach narážali vo svojich laboratóriách na problémy, ktoré nebolo možné vyriešiť na pôde fyziológie. Uvedomili si totiž, že tu pôsobí nový faktor — psychologická realita. Bol to prvý krok k zrodu novej vednej disciplíny, ktorá odvtedy prekonala obrovský kvantitatívny i kvalitatívny vývin. Analýza okolností, za ktorých sa psychológia stala samostatnou vedou, tvorí obsah prvých (kapitol zaujímavej práce doktora psychologických vied, popredného sovietskeho odborníka, M. G. Jaroševskeho. Hlavným obsahom knihy je — ako o tom hovorí v úvode sám autor — analyzovať logiku rozvoja psychológie, sledovať, ako jednotlivé psychologické smery rozpracúvali jej hlavné problémy a kategórie.

Autor rozoberá a kriticky posudzuje tri základné smery v západnej psychológii a to behaviorizmus, tvarovú psychológiu a hlbinnú psychológiu. Osobitné kapitoly venuje rozboru freudizmu a psychoanalytického hnutia, Lewinovej teórii poľa a učeniu francúzskeho psychológa Jeana Piageta o štadiálnom rozvoji inteligencie.

Prácou preniká marxistický pohľad na jednotlivé etapy vývinu psychológie, autor správne vystihuje, že rozvoj psychológie bol vždy priamo alebo sprostredkovane spätý s vývinom filozofických ideí. Logickým zavŕšením práce je rozbor psychológie v období vedeckotechnickej revolúcie, ktorá vyžaduje radikálnu zmenu metodológie výskumov.

Kniha M. G. Jaroševského bude zaujímať psychológov pracujúcich v rôznych oblastiach, nesporne zaujme aj širokú obec filozofov, sociológov, pedagógov i ďalších odborníkov, lebo okrem informácií o najnovších psychologických smeroch prináša aj marxistický pohľad na psychologické poznatky a to je v nej azda najcennejšie.