Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 12. februára 2013

AQUINÓI, SZENT TAMÁS - A LÉTEZŐRŐL ÉS A LÉNYEGRŐL

AQUINÓI, SZENT TAMÁS
(Sv. Tomáš Akvinský)

A LÉTEZŐRŐL ÉS A LÉNYEGRŐL

Helikon, Budapest,
edícia Harmonia Mundi Könyvek
ISBN 963-208-039-4

filozofia, literatúra stredoveká, náboženstvo, kresťanstvo,
172 s., maďarčina
hmotnosť: 350 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, nepoužívaná

2,90 €  DAROVANÉ

*R04*

Kto bol TOMÁŠ AKVINSKÝ?


Aquinói Szent Tamás a skolasztika virágkorának legnagyobb hatású gondolkodója volt. Monumentális életművét a nagy gótikus katedrálisokhoz szokás hasonlítani. A ráció eszközeivel foglalta világos, áttekinthető rendszerbe a mindenséget, annak anyagi és spirituális szféráit egyaránt. Fogalmi pontosságával és árnyaltságával, lépésről lépésre haladva közelébe jutott „amaz örökös Erőnek, amely” - mint. Dante írja a Paradicsom első énekében - „a jelzett Rendnek célja s orma”.

A kötetben olvasható írások Aquinói Szent Tamás filozófiai rendszeréről adnak széles körű, ugyanakkor tömör áttekintést. A létezőről és a lényegről című traktátus Tamás metafizikájának, A természet princípiumairól pedig természetfilozófiájának öszszefoglalását nyújtja. Az elemek vegy üléséről című kis írás az előző két traktátusban kifejtett elvek alkalmazására szolgáltat konkrét példát egy természetfilozófiai probléma megoldásában. Végezetül, a Summa Theologiae szemelvényei, amelyek Isten létezéséről, lényegéről és megismerhetőségéről szólnak, részben Tamás lét- és ismeretelméletének teológiai alkalmazását illusztrálják, részben a skolasztika gondolkodói módszerét mutatják be. Kiima Gyula nagy felkészültséggel írott bevezető tanulmánya a modem filozófia logikai-szemantikai eszköztárával járja végig Tamás filozófiájának problémakörét, s így mintegy hidat épít a skolasztika fogalmai és a mai olvasó fogalmi készlete között.
A szerzőről:

Aquinói Szent Tamás (1227-1274) előbb Nápolyban, majd, miután belépett a dominikánus rendbe, Albertus Magnus tanítványaként Kölnben és Párizsban végezte filozófiai és teológiai stúdiumait. Nagy szintézisén, a Summa Theólogiae-n kívül (amelyen 1265-től csaknem haláláig dolgozott) számos kommentárt s más rövidebb és hosszabb lélegzetű művet írt. Munkásságának jelentős része volt abban, hogy a középkori európai gondolkodás Arisztotelész örökségét össze tudta egyeztetni a Szentírással és a hittételekkel. Művének nagyszerűsége, tudásának sokoldalúsága miatt az utókortól a Doctor Angelicus (Angyali Tanító) nevet kapta. 1323-ban szentté avatták.
A fordítóról:

Kiima Gyula 1956-ban született. A budapesti egyetem filozófia-esztétika szakát végezte el, 1982-ben. Doktori disszertációját a középkori logika formális eszközökkel történő rekonstrukciójáról írta. Jelenleg az MTA Filozófiai Intézetének tudományos munkatársa. Angol nyelvű tanulmánykötete Ars Artium címmel jelent meg, magyar nyelvű tanulmányai a Világosságban és a Magyar Filozófiai Szemlében láttak napvilágot.