
YUDKIN, JOHN
AZ ÉDES-VÉSZES CUKOR
Ártalmas-e a cukorfogyasztás?
(Pure, White and Deadly)
Medicina, Budapest, 1975
ISBN 963-240-723-7
zdravie, životný štýl, srdcovocievne choroby, výživa
168 s., maďarčina
hmotnosť: 142 g
mäkká väzba
stav: veľmi dobrý
0,40 € DAROVANÉ (*bagbe*)
Kto bol JOHN YUDKIN?
*094*
John Yudkin professzor ellensége a cukornak. Ügy véli, bogy a végsőkig tisztított, ragyogóan fehér (pure and white) cukor, melyből az emberiség jelentékeny része többet fogyaszt, mint amennyire szüksége van, betegségek előidézője: fogszuvasodást okoz, gyomorpanaszokat, hormonális zavarokat, cukorbajt, érbetegségeket különösen arterioszklerozist, szívkoszorúér-megbetegedést, szívinfarktust. Mások e betegségek egy részének keletkezésében inkább a zsírt vádolják. Ismét mások a táplálkozási tényezőket nem tartják elsőrendű fontosságúaknak az élet különböző ártalmainak sorában. A szellemes és élvezetes írásmű elolvasása után magunk sem tudjuk határozottan, hogy Yudkin professzornak igaza van-e. Egyben mindenképpen neki kell igazat adnunk. Abban - amivel könyvét befejezi -, hogy a betegségek meggyógyításánál többet ér a betegségek megelőzése. És ebből a szempontból nem árt, ha megismerjük mindazt, amit a szerző könyvében elmond az étkezésről és sok egyébről is. A cukor talán nem halálos ellenség, biztos, bogy nem oka a szívinfarktusnak, de az esztelen és folyton növekvő cukorfogyasztásnak mindenképpen helyes gátat vetnünk. Hogy miért, azt ötletesen és szórakoztatóan tárja az olvasó elé John Yudkin.


