Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 30. apríla 2012

DALLOS, SÁNDOR - A NAP SZERELMESE

DALLOS, SÁNDOR

A NAP SZERELMESE

Madách, Bratislava, 1979
Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1979
7. vydanie, 3.000 výtlačkov

beletria, román, životopisy
500 s., maďarčina, 4 obr.
hmotnosť: 434 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: prebal po okrajoch poškodený, kniha vo výbornom stave

0,80 € PREDANÉ !

*085*

Kto bol SÁNDOR DALLOS ? Viete, že MIHÁLY MUNKÁCSY sa narodil v Mukačeve ?


MUNKÁCSY MIHÁLY 1844-1900

A magyar festőművészet egyik legnagyobb mestere, a realizmus kiemelkedő képviselője. Korán árvaságra jutott, s asztalosinasnak adták. A szülői ház emlékei, az inaskodás nyomorúsága s a szegényparasztok mindennapi, nehéz életének képei végigkísérik egész életén. Tehetségét fölfedezve Szamossy Elek és Ligeti Antal a bécsi főiskolára küldik, majd onnan Münchenbe, illetve Düsseldorfba kerül. Itt festi meg első, világhírű festményét, a Siralomház-at, amelyet a párizsi Salon aranyérmével tüntetnek ki, valamint a Tépéscsinálók-at, ennek sikere véglegesen Párizsba költözteti. A kezdeti párizsi esztendők egyben művészetének legtermékenyebb évei is. Éjjeli csavargók, Búcsúzkodás, Köpülő asszony, Zálogház — a mai napig világhírűek, realista felfogású kompozícióinak legjobb darabjai, pedig az igazi siker, vagyis a három nagy remekmű, amelyhez hasonlót csak Rembrandtnál ismer a korabeli kritika, Milton, Krisztus Pilátus előtt és a Golgotha még csak az ezek után következő évek termékei. De Marches báró özvegyével kötött házassága a divatos festő légkörét teremti meg körülötte, s nagy számban készített, díszes enteriőrjei, annak ellenére, hogy sok festői értéket képviselnek, lényegében elfordulást jelentenek igazi karakterétől s lehetőségeitől. Tájképei azonban — mint a Colpachi park, a Kukoricás — még így is kiemelkedőek. Későbbi művei közül a régi képek nagyságát idézik: Liszt, Ecce Homo, Honfoglalás című alkotásai is, a Sztrájk pedig a munkásmozgalom első ábrázolása a magyar képzőművészetben. Idegbaja egyre jobban elhatalmasodik, az endenichi szanatóriumba szállítják, s ott hosszas szenvedés után 1900-ban hal meg.

Dallos Sándor 1901-ben született Győrszentmártonban. Iskoláit Komáromban és Győrben végezte. 1925-ben került fel a fővárosba, ahol hosszas nélkülözés után újságíró lett. Legnagyobb élménye a szegénység. Elbeszélései, regényei gyakran viszik olvasóit a munkanélküliek, a csavargók világába. Stílusa szuggesztív, a cselekménybonyolításnak is igazi mestere, s bár nem mentes művészete sem a naturalizmustól, sem pedig a misztikától, humanizmusa, erkölcsi mélysége s nem utolsósorban plasztikus emberábrázolása legjobb műveit emlékezetes olvasmánnyá emelték. Regényeken és elbeszéléseken kívül számos önálló és mások munkájából készült filmforgatókönyvet is írt. Legfontosabb alkotása ezek közül a Szabó Pál regényéből készült Talpalatnyiföld, továbbá a Semmelweis című filmje, ez utóbbiért József Attila-díjat kapott.

Munkácsy Mihály regényes életrajza két kötetben, A nap szerelmese és Aranyecset címen 1957-ben, illetve 1958-ban jelent meg első ízben. Ez a könyve lett a hazai olvasók körében egyszersmind legnépszerűbb alkotása is.

DALLOS SÁNDOR A NAP SZERELMESE

A nap szerelmese első kötete Munkácsy Mihály regényes életrajzának, amelyben az író az asztalosinasságtól düsseldorfi tartózkodásáig követi nyomon hőse életét.

A nagy magyar festőművész fiatalságának eseményei, pályakezdő évei, viszontagságai összegeződnek a történetben, bemutatva a századvégi magyar Alföld világát, a polgárosodó főváros forgatagát, a bécsi festőiskolát. Munkácsy Mihály mint a népmesék hőse indul el életútján, hogy ecsetjével meghódítsa a világot, a sikert, a szerelmet, a művészetet. S bár töretlennek látszik a fölfelé ívelés, már ebben a kötetben is jelen vannak a tragédiák, amelyek egész életútján ott sötétlenek, mintha csak azt akarnák bizonyítani, hogy a népből jött tehetség energiája, hite, szépség iránti vágya lebír minden akadályt — elpusztíthatatlan, mindig diadalmaskodik, s a tragédiák is művészete továbbépütésének eszközei.