Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 23. januára 2023

STIFFEL, HARALD - POĽOVNÍCKE TRAGÉDIE

STIFFEL, HARALD

POĽOVNÍCKE TRAGÉDIE

Príroda, Bratislava, 1990
edícia Trofeje (21)
ilustrácie Viktor Hulík
prebal František Jablonovský
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
ISBN 80-07-00276-6

beletria, poviedky, literatúra slovenská
116 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

3,50 €

*kocan3*inc11*in*bels*

V čase, keď som sa tak, ako iní, vrátil k prírode, stretol som sa s poľovníkmi. Rýchlo sa stali mojimi trvalými priateľmi. Učili ma poznávať poľovnícky život, hoci som nepatril medzi nich. Brodil som sa oráčinou i snehom pri nadhánke na zajace a bažanty, trmácal sa lesnými chodníkmi do vrchov za jeleňmi a srncami, predieral sa húštinami pri durení diviakov.

V tom čase som bol očarený tou večne vzrušujúcou hrou mužov, ktorá sa volá poľovačka. Možno sa u mňa prebudil atavizmus dávnych predkov, ktorí sa živili lovom, lebo som sa aj ja chcel stať poľovníkom. Je pravdou, že ma zmiatla prvá jasnočervená krv ulovenej zveri a krásne, zlatohnedé oči srny, pozerajúcej sa na človeka s ľútosťou a nemou výčitkou. Počas dlhých dní a hodín strávených s poľovníkmi som pochopil, že súčasťou lásky k prírode je aj regulované strieľanie zveri. No nikdy som nepochopil zvrátenosť loveckej vášne, ktorá chŕli strely na všetko, čo sa hýbe.

Keď môj záujem o poľovníctvo vrcholil, musel som pri výkone povolania trestného sudcu súdiť poľovníka, ktorý na poľovačke nešťastnou náhodou zastrelil svojho druha. Bolo mi ho ľúto. Mŕtveho poľovníka ešte viac. Nadovšetko som ľutoval mladú vdovu, jej dve malé deti, ktoré už otec nikdy nepohladí. Ani najprísnejší trest nevyrieši tragédiu oboch strán. Nijaký trest nemožno porovnať s celoživotným väzením výčitiek svedomia.

Ešte krátky čas som chodil s poľovníkmi do lesa a sledoval ich zvyklosti. Ešte krátky čas som bol presvedčený, že sa musím stať poľovníkom.

Neskôr som ich s ľútosťou opustil. Možno to bolo aj z obavy, aby som príliš nepodľahol loveckej vášni. Mohla by mi v budúcnosti zabrániť spravodlivo súdiť - aj poľovníkov. Záujem o poľovníctvo však vo mne pretrval, hoci v zúženej forme — v sledovaní veľkých poľovníckych úspechov a veľkých poľovníckych tragédií.

Všetky uvedené príbehy sa stali dlhoročným i mladším poľovníkom, lebo porušili základné pravidlá bezpečnosti pri poľovačke alebo pri zaobchádzaní so zbraňou. Niekedy sa rovnako ľahostajne správali aj ich obete. A tak obraz smrti, ktorú poľovníci spôsobili svojim druhom alebo svojim najbližším, ich bude sprevádzať navždy. Nikdy ho nevymažú z pamäti...