Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 25. januára 2023

STEVENSON, ROBERT LOUIS - KLUB SEBEVRAHŮ

STEVENSON, ROBERT LOUIS

KLUB SEBEVRAHŮ

Odeon, Praha, 1977
edícia Klub čtenářů (409)
preklad  Jarmila Fastrová, Břetislav Hodek, Jaroslav Hornát
obálka Pavel Hrach
1. vydanie, 128.000 výtlačkov
01-098-77

beletria, poviedky, detektívky
400 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*juran*belx-sco*

Stevenson jako jeden z prvních anglických spisovatelů z konce 19. století postřehl, že čtenář ztratil zájem o objemný román velkých viktoriánců Dickensovy a Thackerayho generace. Knižní vydání jeho Ostrova pokladů v r. 1883 toho bylo neklamným důkazem: kratší román s dobrodružným námětem a napínavým dějem dokonale lahodil čtenářskému vkusu a okamžitě si získal obrovský úspěch. Nemenší pozornost vzbudily i Stevensonovy povídky, které upoutaly „strašidelností“ a tajuplností i kouzlem romantického vyprávění a z nichž sedm nejznámějších tvoří náš výbor ze Stevensonových kratších próz. V čele svazku stojí proslulý povídkový seriál Klub sebevrahů o fantastických dobrodružstvích a šlechetných činech prince Florizela z Bohemie, v mnohém předznamenávající detektivní a kriminální žánr. Jak dovedně uměl Stevenson čtenáře klamat a držet v napětí, výmluvně dokumentuje povídka Pavilón trn písčinách. Stevensona nesmírně přitahovalo téma „prazákladní rozdvojenosti člověka“ z mravního hlediska, vztah a rozpor dobra a zla, svár svědomí a viny. Nanejvýš dramaticky řeší tyto otázky v povídkách Markheim a Kumpáni, především však v mistrné novele Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda. Ze vzpomínek na jižní Francii vzniklo úsměvné a mravně naučné vyprávění Franchardský poklad. Zážitky a zkušenosti ze svého pobytu v oblasti Jižních moří uložil Stevenson mimo jiné do napínavé realistické povídky Falesánské pobřeží.

Věřme, že těchto sedm příběhů potěší dnešního čtenáře, mladého i staršího, stejně, jako potěšily čtenáře Stevensonovy doby. Vždyť záliba ve vzrušující dobrodružné četbě neodchází s věkem, ale je vlastní všem, kteří dosud nezestárli srdcem.

ROBERT LOUIS STEVENSON (13. 11. 1850 - 3. 12. 1894), klasik anglické literatury, vynikl především jako poutavý vyprávěč dobrodružných příběhů, v nichž jedinečně spojil vzrušující a napínavý děj s romantickou fantazií a jazykovou vytříbeností. Je znám jako romanopisec a povídkář, ale psal i verše a byl vynikající esejista. Pocházel ze skotského Edinburghu. Již od mládí byl křehkého zdraví a prakticky po celý život zápasil s vleklou plicní chorobou. I když vystudoval práva, jeho jedinou láskou zůstala literatura. Na cestách po Francii se seznámil s Američankou Fanny Osbornovou a roku 1879 se s ní v Kalifornii oženil. Následujícího roku se vrátil do Skotska, kde napsal svůj čtenářsky nejoblíbenější román Ostrov pokladů (Treasure Island, knižně 1883), který mu získal slávu na obou březích Atlantiku. Podlomené zdraví Stevensona neustále nutilo, aby hledal příhodnější klima pro své souchotiny: pobýval ve Švýcarsku, na Riviéře, téměř tři roky prožil v lázních Bournemouth na jihu Anglie. Po otcově smrti (1887) odcestoval znovu do Spojených států, nezdržel se však dlouho a již následujícího roku se vydal na dlouhou plavbu do Jižních moří. Osmnáct měsíců strávil na různých ostrovech v Tichomoří a svou plavbu ukončil na souostroví Samoa, kde náhle zemřel ve věku pouhých 44 let.

Ze Stevensonových nejznámějších knih připomeňme alespoň: Černý šíp (The Black Arrow, 1888), dobrodružný román z Anglie 15. století, Únos (Kidnapped, 1886) a Katriona (Catriona, 1893), dvojice příběhů ze skotské vysočiny, mistrnou makabrózní novelu Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1886), Pán z Ballantrae (The Master of Ballantrae, 1889), tragický příběh dvou znepřátelených bratří, povídkové soubory Nové příběhy tisíce a jedné noci (New Arabian Nights, 1882), Kumpáni (The Merry Men, 1887) a Příběhy ostrovních noci (The Island Nights’ Entertainments, 1893); z básní zmiňme Dětský sad poezie (A Child’s Garden of Verses, 1885).