Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 8. januára 2023

ČAKOVSKIJ, ALEXANDR - NEDOKONČENÝ PORTRÉT

ČAKOVSKIJ, ALEXANDR

NEDOKONČENÝ PORTRÉT
Poslední dny F. D. Roosevelta
(Neokončennyj portret)

Lidové nakladatelství, Praha, 1987
preklad Věra Picková
obálka Oldřich Pošmurný
1. vydanie, 13.000 výtlačkov
26-032-87

politika, história, životopisy,
352 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*kocan3*bio*

Politický román sovětského spisovatele A. B. Čakovského Nedokončený portrét je věnován posledním dnům života dvaatřicátého prezidenta Spojených států amerických Franklina Delano Roosevelta (1882-1945). V krátkém dějovém úseku jsou zachyceny klíčové momenty sovětsko-amerických vztahů v letech druhé světové války. I když je zřejmé, že autor prostudoval historickou a životopisnou literaturu i základní diplomatické prameny tohoto období, nepsal literaturu faktu, ale umělecké dílo. Fabuloval, domýšlel i nadsazoval, ale v interpretaci dokumentů neporušil míru historické pravdivosti.

Román A. B. Čakovského končí náhlou smrtí F. D. Roosevelta. Prezidentovým odchodem se uzavřelo jedno období sovětsko-amerických vztahů. Na přelomu války a míru sice ještě trvala dosavadní politická spolupráce a postupimská konference - přes všechny sporné nevyřešené problémy - proběhla v duchu předchozího spojenectví, ale již další vývoj přinesl změnu. Západní mocnosti se nechtěly smířit s mocenským vzestupem Sovětského svazu a s revolučními procesy ve střední a jihovýchodní Evropě. Vznikala krizová ohniska napětí a z politiky konfrontace se zrodila studená válka. Rooseveltova zahraniční politika byla opuštěna, ale jeho úsilí o vzájemně prospěšné soužití rozdílných společenských systémů je trvale aktuální.

Autor knihy Nedokončený portrét Alexandr B. Čakovskij se narodil 26. srpna 1913 v Petrohradě v rodině lékaře. V roce 1938 absolvoval Literární institut Maxima Gorkého v Moskvě. V letech Velké vlastenecké války byl frontovým zpravodajem, mimo jiné i v obleženém Leningradě. Z válečné zkušenosti čerpal i námět pro svou prvotinu, románovou trilogii o městě nad Něvou -Bylo to v Leningradě, Lída, Mírové dny (1944-1947, v češtině vyšlo v r. 1950). Postupně vydal několik dalších románů, které byly většinou přeloženy i do češtiny nebo slovenštiny (U nás je už ráno, 1952; Rok života, 1958; Cesty, které si volíme, 1963).

Na sklonku šedesátých let se vrátil ke svým zážitkům z války a umělecky je ztvárnil v rozsáhlé fresce s výstižným názvem Blokáda (1969-1974, česky 1984). V posledním období se věnuje specifickému žánru politického románu. Z této oblasti publikoval mj. cyklus Vítězství (česky vyšlo v r. 1982 a 1983) a Nedokončený portrét (1983, 1984).