Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 27. januára 2023

STEINBECK, JOHN - ROVINA TORTILLA

STEINBECK, JOHN

ROVINA TORTILLA
(Tortilla Flat)

Tatran, Bratislava, 1975
Edícia študujúcej mládeže (77)
preklad a doslov Miroslava Majerčíková
prebal Jan Meisner
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
61-628-75

beletria, román, literatúra americká
214 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, menší formát

PREDANÉ stav: dobrý *inc*b-usa*
PREDANÉ stav: dobrý *kocev2*belx-usa*

Steinbeckova Rovina Tortilla je súborom sedemnástich veselovážnych epizód, z ktorých každá dá sa čítať aj osve, no až poznanie všetkých odhaľuje vnútornú súvislosť, ktorá ozrejmuje autorov zámer. Ešte raz si berie na pomoc stolnú spoločnosť kráľa Arthura, aby formálne aj eticky vypracoval model, na ktorý snuje samovoľný, svojský filozoficko-morálny systém. Z autorovho sklonu k úsmevnej irónii poznávame, že je to strhujúce zrkadlo meštiackej spoločnosti a jej morálnych pravidiel hry.

V strede voľne pospájaných kapitol románu stojí Danny, ktorý po návrate z vojny stáva sa dedičom dvoch domčekov na Rovine Tortilla, ktoré mu zanechal starý otec. Okolo Dannyho postavy autor rozvíja hlavný dej, plný komických i veselých príhod. Keď nakoniec Danny spadne do hlbokej priepasti a umiera, jeho priatelia sú jediní, čo nejdú na jeho pohreb, lebo nemajú vhodný odev na takúto príležitosť. Iba z diaľky hladia na klesajúcu truhlu, potom sa vrátia k Dannyho obydliu, podpália ho a rozídu sa na všetky strany.

To, čo sa odohráva v sedemnástich epizódach je nevyčerpateľná básnická fantázia, ktorá však nikdy neprekračuje rámec skutočne možného, a dobré i zlé skutky Dannyho priateľov usmerňuje sľub ochraňovať bezmocných a jemu, Dannymu, nikdy nedať hladovať. Sám autor definoval svoj román ako „tragický“ a odporúčal ho chápať celkom realisticky a nie iba rozprávkovo a alegoricky.

Steinbeckovo dielo Rovina Tortilla sa zaraďuje k tej časti jeho tvorby, ktorá znamená vrchol. V Rovine Tortilla, v Ovocí hnevu - jeho najsilnejšom sociálnom románe, a v románe O myšiach a ľudoch Steinbeckova tvorba kulminuje. Jeho romány tvoria organickú súčasť svetovej kultúry a ich umelecká hodnota je trvalá. Pravda, nesmieme zabudnúť ani na jeho vážny ústup z pokrokovej línie, keď ako novinár napísal pre noviny Newsday sériu reportáží z Južného Vietnamu, v ktorých ospravedlňoval zločiny americkej armády, páchané na bojujúcom ľude Vietnamu a obhajoval americkú imperialistickú vojnu, čím pobúril pokrokovú verejnosť celého sveta. Spisovateľ, ktorý svojou dovtedajšou tvorbou stál na strane pokroku, dal sa plne do služieb americkej agresívnej politiky a svetovej reakcie.