Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 21. januára 2023

FRIEDMAN, GEORGE - PŘÍŠTÍCH STO LET

FRIEDMAN, GEORGE

PŘÍŠTÍCH STO LET
Předpověď pro jednadvacáté století
(The Next 100 Years)

Argo, Praha, 2010
Dokořán, Praha, 2010
edícia Aliter (43)
preklad Jana Odehnalová
prebal Martin Radimecký
1. vydanie
ISBN 978-80-257-0238-2 (Argo)
ISBN 978-80-7363-287-8 (Dokořán)

politika
324 s., čeština

tvrdé väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*kocev*polit*in h-2-8


Dlouho očekávaná a provokativní kniha amerického politologa a prognostika George Friedmana Příštích 100 let předkládá čtenáři představu vývoje světových událostí v 21. století. Jako základní východisko pro svou prognózu si Friedman zvolil geopolitické hledisko, tedy přístup, podle kterého je politické chování každého státu do značné míry určováno jeho geografickými rysy. Princip geopolitiky přirovnává George Friedman k šachové partii. Ačkoli určitá situace nabízí zdánlivě neomezené množství možných tahů a kombinací, dobrý hráč šachu nebo politik ví, že jeho skutečné možnosti jsou velmi omezené a že jeho chování je tudíž poměrně předvídatelné.

George Friedman je známý především jako zakladatel a výkonný ředitel soukrmé společnosti STRATFOR, která sdružuje odborníky z celého světa a zpracovává geopolitické analýzy a prognózy, využívané zejména v oblasti národní bezpečnosti a zpravodajských služeb. George Friedman se narodil v Maďarsku židovským rodičům a ještě v útlém dětství s rodiči emigroval do Spojených států. Doktorát získal v oboru politických věd na Cornellově univerzitě. Během své následující dlouholeté akademické činnosti na Dickinson College se Friedman zabýval především problematikou marxismu a mezinárodních vztahů, a to zejména vztahů mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Kromě knihy Příštích 100 let je George Friedman autorem dalších čtyř knih: The Coming War in Japan (1991), The Future of War (1996), The Intelligence Edge (1997) a America’s Secret War (2004).

* 21. století jako konec evropské nadvlády a počátek amerického věku.

* Definitivní pád Ruska a rozmach bývalého východního bloku v čele s novou světovou velmocí, Polskem.

* Třetí světová válka vedená ve vesmíru koalicí Japonska a Turecka proti Spojeným státům.

* Populační krize a Mexiko jako největší hrozba Spojených států.

Pokud se pokusíme předpovědět směr, kterým se bude svět ubírat během příštích dvaceti nebo dokonce sta let, můžeme si být podle autora této knihy jisti pouze jedinou věcí: a to, že logické závěry našeho zdravého rozumu budou vždy mylné a dnes zdánlivě absurdní vývoj může být už za pouhých dvacet let velmi reálný. Koho by na konci 19. století napadlo, že se bude prosperující a vyspělá Evropa za dalších dvacet let zmítat v nesmiřitelném konfliktu, a kdo by dokázal předpovědět, že poražené a zdrcené Německo bude během necelých dvaceti let schopné povstat a rozpoutat druhou světovou válku? Projdeme-li takto zpětně celým dvacátým stoletím, zjistíme, že většina nám dnes známých budoucích událostí se v určitém okamžiku dějin zdála být velmi nepravděpodobná. Přesto se všechny tyto události a jejich důsledky vyvíjí podle pevně daných a stále stejných pravidel a nejsou nikdy nahodilé.