Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 6. januára 2023

JELÍNEK, JAN - VEĽKÝ OBRAZOVÝ ATLAS PRAVEKÉHO ČLOVEKA

JELÍNEK, JAN

VEĽKÝ OBRAZOVÝ ATLAS PRAVEKÉHO ČLOVEKA
(Velký obrazový atlas pravěkého člověka)

Mladé letá, Bratislava, 1980
preklad Ján Barica
prebal Zdeněk Burian, Branislav Slezáček
1. vydanie, 26.000 výtlačkov
66-160-80

história, archeológia
560 s., far. fot., slovenčina

tvrdá väzba, veľký formát s prebalom

2,90 € stav: dobrý, pečiatky v knihe *lenn*his*

PREDANÉ  stav: dobrý *kocev2*his*


Ako a kedy vznikol človek? Ako vyzeral v jednotlivých obdobiach vývoja? Kedy sa objavili prvé stopy ľudskej činnosti a ako prebiehal kultúrny vývoj v pravekej spoločnosti? Týmto vzrušujúcim námetom sa zaoberá v obrazovom atlase dr. Jan Jelínek, vedec s medzinárodnou autoritou. Na podklade antropologických a archeologických nálezov z celého sveta, z ktorých niektoré sú publikované po prvý raz, približuje čitateľovi biologický a spoločenský vývoj človeka trvajúci milióny rokov, od najstarších živočíšnych predchodcov až do doby pred 30-40 tisícmi rokov, keď sa objavil človek dnešného typu — Homo sapiens sapiens. Môžeme sledovať, ako sa človek naučil využívať oheň, ako začal vyrábať a používať primitívne nástroje z kameňa a kostí, ako sa naučil stavať si obydlie. Veľkú pozornosť venuje autor počiatkom pravekého umenia. Skalné maľby, rytiny, plastiky zvierat a ľudí, šperky a umelecky zdobené predmety — to všetko potvrdzuje vysoký stupeň technickej zručnosti a umeleckú obrazotvornosť človeka doby kamennej. A na porovnanie uvádza autor príklady zo života súčasných prírodných národov, ktoré dodnes žijú (alebo ešte donedávna žili) na úrovni pravekých ľudí ako lovci a zberači. Vyše 900 čiernobielych i farebných fotografií dokonale ilustruje tento dramatický, dlhý a zložitý vývojový proces. K pútavosti knihy prispeli i obrazy akad. maliara Zdeňka Buriana, ktoré sú vedeckými rekonštrukciami, namaľovanými podľa nájdených pozostatkov ľudských a zvieracích kostier, ako aj pôvodné fotografie autora z jeho ciest po Afrike, Sibíri, Austrálii.