Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 22. januára 2023

FAULKNER, WILLIAM - POBERTOVÉ

FAULKNER, WILLIAM

POBERTOVÉ
Reminiscence
(The Reivers)

Státní nakladatelství krásné literatury a umění, Praha, 1965
edícia Klub čtenářů (207)
preklad a doslov Jiří Valja
obálka M. Habr
1. vydanie, 100.000 výtlačkov
01-030-65

beletria, román, literatúra americká
272 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,50 €

*kocan3*belx-usa*

Poslední román Williama Faulknera, který vyšel krátce před autorovou smrtí r. 1962, vychází v Klubu čtenářů česky vůbec poprvé. V této lidsky hřejivé knize, „reminiscenci“, jak ji autor sám v podtitulu označuje, vrací se velký americký prozaik v úsměvném okouzlení do světa svého dětství. Nejde sice o autobiografii, ale datování příběhu malého hrdiny do doby před první světovou válkou, do doby prvních automobilů, se přibližně kryje s autorovým mládím. Hrdina již coby dědeček vypráví o zážitcích několika dní, kdy jako jedenáctiletý slušně vychovaný mládenec využil s dvěma zaměstnanci povoznické stáje svého děda — indiánským míšencem Boonem a černochem Nedem — první příležitosti k dobrodružství, „vypůjčili“ si dědův automobil a vypravili se tajně na výlet. Líčení, jaká napínavá cesta je čekala i jak dojeli do nevěstince v Memphisu a jak se tam zapletli do koňských dostihů a jiných komplikací a humorných i trpkých situací, zahrnuje celý rejstřík vypravěčských poloh: od nejveselejší grotesky až k vážným konfliktům naivní dětské etiky v nečekaných a složitých životních situacích. Román, jakési kompendium faulknerovského světa, dílo hluboce humánní a při vší formální složitosti tak svěží a půvabné, je zároveň oslavou lidové bystrosti a vtipu, síly přátelství a lidské družnosti. Není sporu, že toto zralé dílo fantazie a moudrého humoru získá i naše čtenáře.

WILLIAM FAULKNER (naroz. 25. 9. 1897 v New Albany, Mississippi — zemř. 6. 7. 1962), jeden z nejvýraznějších tvůrců moderní americké prózy, jehož vlastní literární doménou se stal rozkládající se, upadající aristokratický americký Jih se všemi průvodními zjevy. Vytvořil si své vlastní smyšlené dějiště: yoknapatawphaský kraj, kde se většina jeho příběhů odehrává. Faulknerovi přitom nejde jen o prosté vylíčeni základních rysů kraje, nýbrž i o hlubší proniknutí do psychologie tamních lidí; chce svým způsobem analyzovat život amerického Jihu, k němuž ho poutá směs lásky, obdivu, nenávisti a hněvu, a přes tuto analýzu se dobrat k výpovědi o obecných vlastnostech lidského individua vůbec.

Osu Faulknerova rozsáhlého díla tvoří volná románová sága o úpadku jižanských aristokratických rodů Compsonů a Sartorisů a o vzestupu dravých přistěhovalců Snopesů. Patří k ní mj. romány Sartoris (1929), Zdraví a šílení (The Sound and the Fury, 1929), trilogie Vesnice (The Hamlet, 1940), Město (The Town, 1957) a Sídlo (The Mansion, 1959). Z ostatních knih jmenujme aspoň Když jsem umírala (As I Lay Dying, 1930), Svatyni (Sanctuary, 1931), Srpnové světlo (Light in August, 1932), Divoké palmy (The Wild Palms, 1939), Neodpočívej v pokoji (Intruder in the Dust, 1948), několik knih skvělých povídek a velký protiválečný román Báj (The Fable, 1954). Posledním dílem W. Faulknera, nositele Nobelovy ceny a dalších literárních cen, je úsměvná reminiscence Pobertové (The Reivers, 1962).