Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 1. októbra 2022

MERKULOV, ALEXANDR PETROVIČ - PODIVUHODNÁ TEKUTINA

MERKULOV, ALEXANDR PETROVIČ 

PODIVUHODNÁ TEKUTINA
(Samaja udiviteľnaja na svete židkosť)

Smena, Bratislava, 1981 
edícia Sputnik
preklad Milan Žuffa
ilustrácie Bohuslav Pernecký
1. vydanie, 5.000 výtlačkov
73-065-81

veda, biológia
184 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, väčší formát
stav: dobrý

2,00 €

*svama2*vat-bio*

VODA JE NAJROZŠÍRENEJŠOU látkou na našej planéte. Voda — to sú oceány, moria, rieky, jazerá a vodné nádrže. To sú aj belasé masy horských ľadovcov i nedozerné snehové príkrovy Zeme. Olovené mraky, rozmarné obláčiky, dážď, hmla — aj to je voda. Je aj v nás: z dvoch tretín sa skladáme z vody.

Voda nie je iba najrozšírenejšia, ale aj najdôležitejšia kvapalina v prírode. Stačí povedať, že v nej sa zrodil život. Bez nej nemôžu jestvovať živočíchy a rastliny. Život je iba tam, kde je voda.

Bez čistej, sladkej vody nemôže jestvovať a rozvíjať sa ľudstvo, priemysel a poľnohospodárstvo.

Voda nie je iba nástroj a surovina, ale aj energia.

Každodenným používaním vody sme si na ňu tak zvykli a považujeme ju za taký všedný jav, že slovo voda používame ako synonymum pre niečo nezaujímavé a dávno známe. Lenže v skutočnosti voda je zvláštna a nevšedná. Voda je ozajstný zázrak prírody.

Čo je vlastne voda? Je to zlúčenina vodíka s kyslíkom, ktorá má chemický vzorec H2O. Vzorec nám hovorí, že molekula vody sa skladá z dvoch atómov vodíka a jedného atómu kyslíka.

Prečo teda jedna z nespočetných chemických zlúčenín s jednoduchým a ničím nevynikajúcim vzorcom, skladajúca sa z dvoch pre svet obyčajných prvkov — vodíka a kyslíka, všetkým známa voda, zaberá také osobitné miesto v živote prírody? Čím sa vysvetľuje taká unikátna úloha vody?...

Takmer všetky fyzikálno-chemické vlastnosti vody sú v prírode výnimočné. Naozaj je podivuhodnou látkou na svete.

Voda nás prekvapuje nielen rozmanitosťou izotopových podôb molekuly, nielen očakávaniami, ktoré súvisia s ňou ako s nevyčerpateľným zdrojom energie pre budúcnosť, ale aj kombinovaním svojich nezvyčajných vlastností.

Vedci sa už veľa dozvedeli o vode, rozlúštili mnohé jej tajomstvá. Ale čím viac vodu študujú, tým viac sa presviedčajú o nevyčerpateľnosti jej vlastností, pričom niektoré sú také zvláštne, že sa ešte nedajú vysvetliť.

I keď voda je najrozšírenejšou látkou na Zemi a jej zásoby sú obrovské, sladkej vody nie je tak veľa. Aby sa úplne uspokojila narastajúca potreba vody v priemysle, v poľnohospodárstve, ako aj na každodenné potreby človeka, nie je dnes potrebné iba hľadať nové vodné zdroje, ale aj hospodárne zaobchádzať s jestvujúcimi. V tejto súvislosti má obrovský význam prechod na výrobu, ktorá by úplne vylúčila priemyselné odpadové vody.

Problém vody sa stáva jedným z najvážnejších nielen pokiaľ ide o jej všestranné a rozumné využívanie, ale aj o ochranu jej zdrojov; veď voda je časťou neobyčajne zložitého systému jednotného biologického komplexu. Život človeka i iných živočíchov čoraz väčšmi závisí od života morí a oceánov, riek a jazier. Mŕtvy oceán, mŕtve moria, rieky a jazerá — to je mŕtva planéta.

Kniha A. P. Merkulova Podivuhodná tekutina ozrejmuje základné a najaktuálnejšie otázky súvisiace s vodou; jej pôvod, fyzikálne a chemické vlastnosti, použitie, ochranu vodných zásob aj mnohé iné problémy.

Akademik I. V. Petriakov, laureát Leninovej a Štátnej ceny ZSSR, Hrdina socialistickej práce..