Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 2. októbra 2022

SELYE, HANS - OD SNOV K OBJAVOM

SELYE, HANS

OD SNOV K OBJAVOM
Ako sa stať vedcom
(From Dream to Discovery)

Obzor, Bratislava, 1967
edícia Veda a súčasnosť
preklad Jozef Balan
obálka Naďa Rapensbergerová-Jankovičová
1. vydanie, 2.000 výtlačkov
65-011-67

veda
508 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*svama2*vat*

V predslove svojej knihy autor píše: „Táto kniha chce načtrnúť niektoré problémy vedy a chce na to použiť portrét vedca — portrét jediného vedca, ktorého naozaj dobre poznám. Pokúsil som sa urobiť bezohľadnú pitvu vlastnej mysle: čo najobjektívnejšie som chcel opísať všetky jej vlastnosti a nehľadel som na to, či sa mi tieto vlastnosti páčia alebo nie. “

Táto „pitva“ priniesla fascinujúce výsledky: vznikla kniha spomienok, skúseností a životných názorov slávneho biológa, kniha, ktorá zavedie čitateľa do sveta vedy.

Kniha Od snov k objavom je živý, k tvorivému mysleniu podnecujúci dokument, ktorý dá veľa každému, koho veda zaujíma, všetkým, ktorí sa chcú vedcami stať, i tým, ktorí už vedcami sú alebo si to o sebe aspoň myslia.

V dnešnej dobe základného výskumu — ako dr. Selye nazýva dvadsiate storočie — sa o metódy vedeckej práce a o myslenie vedcov nezaujímajú len mladí ľudia, ktorí si za svoje povolanie chcú zvoliť vedeckú kariéru, ale aj ich rodičia, učitelia a široká verejnosť.

Jednoduchá, hovorová reč knihy Od snov k objavom, veľa zábavných príhod zo života vedcov, ako aj mnohé citáty význačných mysliteľov pomáhajú čitateľovi nazrieť do zákulisia „vedeckej kuchyne“ a za oponu tvorivého myslenia.

Kniha dr. Selyeho rozhodne nie je písaná len pre biológov a pre tých, čo sa zaujímajú o lekársky výskum: je to kniha určená pre každého, koho zaujíma pokrok a metódy modernej vedy a ľudské problémy, s ktorými sa musí vyrovnať vedecký pracovník dvadsiateho storočia.

Na základe skúseností „jediného vedca, ktorého autor naozaj dobre pozná“, sa dr. Selye snaží objasniť čitateľom, ktorí chcú pracovať vo výskume, aj týchto šesť dôležitých otázok:

Prečo si zvoliť povolanie výskumníka?

Kto by sa mal zaoberať výskumom?

Čo je dobrá téma?

Kedy treba určitý problém skúmať?

Kde by mal človek pracovať?

Ako robiť výskumnú prácu?