Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 17. októbra 2022

RUSSELL, EDWARD FREDERICK LANGLEY LORD - RYTÍŘI BUŠIDÓ

RUSSELL, EDWARD FREDERICK LANGLEY LORD

RYTÍŘI BUŠIDÓ
Stručné dějiny japonských válečných zločinů
(The Knights of Bushido)

Naše vojsko, Praha, 1961
Svaz protifašistických bojovníků
edícia Dokumenty (90)
preklad a doslov Alois Humplík
obálka Libor Fára
1. vydanie, 15.000 výtlačkov

II. svetová vojna, história
284 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

predané

*kocan2*his*

„Napřed je všemožným způsobem mučili a pak je brali jednoho po druhém, odvedli se zavázanýma očima hodně daleko a nechali stát... Potom přistoupil k americkému pilotovi japonský důstojník a řekl mu: , Jsme rytíři bušidó, vojenská šlechta země Vycházejícího slunce. Nepopravujeme při západu, ale při východu slunce... ’ "

Tímto výňatkem ze svědectví před Mezinárodním vojenským tribunálem pro Dálný východ uvádí lord Russell z Liverpoolu svou dokumentární knihu, stručné dějiny japonských válečných zločinů.

Zatímco o hrůzách, které provázely německý fašismus v Evropě, je dostupná řada materiálů a dostatek literatury, jsou zločiny japonských fašistů u nás téměř neznámé.

Japonsko si v ničem nezadalo se svým evropským spojencem. Politickým krédem japonských fašistů bylo získat nadládu na domácím poli a na zahraničním poli prosadit vojenskou agresi. Na počátku třicátých let se fašistickým militaristickým kruhům podařilo uchopit moc a začít s realizací plánů na japonskou „Velkou Asii", s agresí proti Číně, východní Asii a východnímu Tichomoří.

Všude, kam japonská soldateska za války vkročila, v masovém rozsahu masakrovala, vraždila, mučila, znásilňovala a dopouštěla se mnoha jiných barbarských ukrutností. Po dobytí Nankingu v prosinci 1937 povraždila za šest týdnů na 200 000 Číňanů, na Borneu vyhladila téměř celý národ Suluků, na Filipínách vraždila v budově Červeného kříže.

Na pochodech smrti, na vězeňských lodích, v pracovních táborech byli ponižováni, olupováni, biti, mučeni a po stovkách vražděni spojenečtí váleční zajatci.

Nejinak na tom byli i internovaní civilisté, mezi nimi děti a ženy. Jen na Sumatře jich bylo v táborech internováno na třináct tisíc.

Lord Russell napsal svou otřesnou knihu na základě dokumentů, důkazů, prohlášení a výpovědí, čerpaných především z procesů s japonskými válečnými zločinci, které si v zájmu spravedlnosti vynutila světová veřejnost.

Po válce se pozornost světa upřela na Japonsko ještě nejednou, naposledy v r. 1960, kdy celá ostrovní země vřela a bouřila jako sopka. Lid vyšel do ulic, stávkoval a důrazně protestoval proti vládní politice, která se za vedení Spojených států amerických snaží Japonsku opět vnutit militarismus a fašismus. Celá pokroková světová veřejnost se postavila za protesty japonského lidu, aby se už nikdy nemohly opakovat zločiny „rytířů bušidó

LORD RUSSELL Z LIVERPOOLU - absolvent oxfordské university a významný britský právník, byl za druhé světové války mj. zástupcem nejvyššího vojenského soudce na severoafrickém válčišti a později pracoval ve vojenské justici ve spojeneckém hlavním stanu. Jako zástupce vojenského soudce u britské rýnské armády v roce 1946 a právní poradce velitele armády měl na starosti také procesy s nacistickými válečnými zločinci v britské zóně západního Německa. Pod dojmem toho, co v okupovaném Německu poznal, přistoupil po návratu do úřadu nej vyššího vojenského soudce v Londýně k napsání knihy o nacistických válečných zločinech „Pod bičem hákového kříže“. Tato kniha, která sklidila velký úspěch ve všech zemích, kde byla přeložena, však nebyla po chuti některým kruhům v britské vládě. Chtěly lordu Russellovi všemožně zabránit ve vydání této jeho práce, která pronikavě odhalovala podstatu fašismu. Bylo mu pohroženo, že bude zbaven místa. Lord Russell svůj úřad složil a knihu vydal. Kniha „Rytíři bušidó“ osvětluje válečné zločiny japonského fašismu a militarismu.