Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 29. augusta 2021

BRAUTIGAN, RICHARD - PSTRUHOLOV V AMERIKE

BRAUTIGAN, RICHARD

PSTRUHOLOV V AMERIKE

Petit Press, Bratislava, 2005
edícia Svetová knižnica SME (25)
preklad Ján Vilikovský
ISBN 80-85585-35-9

beletria, román, literatúra americká,
192 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

PREDANÉ

*trsos**belx*

Pstruholov v Amerike - dnes už klasické dielo americkej literatúry - patrí k Brautiganovým najznámejším prózam, v ktorých sa spája reálne s fantastickým, prozaické s lyrickým a komické s vážnym v mnohotvárnych fragmentoch. Celým románom, ktorý je akousi kolážou voľne spojených krátkych epizód, sa ťahá nostalgia za strateným svetom autentických hodnôt, nenávratne pohlteným modernou civilizáciou. Aj ústredný symbol diela - Pstruholov v Amerike nadobúdajúci množstvo podôb - stelesňuje pocit straty s nádychom nostalgie. Obraz veľkého skladu, kde sa hromadia a predávajú nepotrebné veci, je obrazom smetiska, na ktorom sa ocitajú potoky, vodopády, lúčky i stromy, vtáky i pstruhy ako symbol hodnôt. K najpôsobivejším stránkam diela patrí originálne poňatá „filmová“ kompozičná technika, ktorá autorovi umožňuje vsúvať do textu rôznorodé formy prejavu ako nápisy na pomníkoch, kuchárske recepty či úryvky z denníkov, čím nielen ozvláštňuje, ale najmä osviežuje jeho výpoveď o súčasnej Amerike.

Americký románopisec, poviedkar a básnik Richard Brautigan (1935 - 1984), ktorý výraznejšie ako ktorýkoľvek iný americký spisovateľ symbolizuje éru hippies - éru „nového“ romantizmu a tzv. kontrakultúry - pochádza zo severozápadnej oblasti Spojených štátov. Hoci o jeho živote je známych málo konkrétnych faktov, mnohé jeho diela prezrádzajú, že žil v štátoch Kalifornia, Washington a Oregon a že ho ako spisovateľa inšpirovali najmä šesťdesiate roky - obdobie plné politických a sociálnych protirečení. Revolučný štýl, bohatá obraznosť a invenčnosť z neho urobili idol mládeže. Vo väčšine svojich diel s nekonvenčnou naratívnou technikou a kompozičnými postupmi sa zaoberá skôr mentálnymi postojmi ako postavami a dejom, odrážajúcimi netradičný, novátorský pohľad na svet. Z tematického hľadiska možno jeho romány rozdeliť na diela s prevahou autobiografických prvkov a akési komické fantázie s dobrodružnou fabulou. Z jeho najpozoruhodnejších prozaických výtvorov možno spomenúť diela Hawklinovská príšera, Aby to vietor všetko neodvial, Sombrero, ktoré spadlo z neba a Expres Tokio--Montana.