Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 29. augusta 2021

QUINDLENOVÁ, ANNA - JEDINÁ SPRÁVNA VEC

QUINDLENOVÁ, ANNA

JEDINÁ SPRÁVNA VEC
(One True Thing)

Ikar, Bratislava,1999
preklad Oľga Kralovičová, Alena Redlingerová
obálka Viera Fabianová
ISBN 80-7118-777-1

beletria, román, literatúra americká
256 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

1,60 €

*kocma**belx*

Ellen prichádza domov na návštevu z New Yorku, kde pracuje ako novinárka. Otec ju prekvapujúco zaskočí správou, že mama má rakovinu a on si želá, aby sa vrátila domov a starala sa o ňu. Ellen sa bráni, ale otcov argument, že ani matka si nenajala opatrovateľku, keď bola Ellen v detstve chorá, ju prinúti, aby ustúpila a rozhodla sa pre jedinú správnu vec, ktorú možno v tejto situácii urobiť.

Ellen sa tvrdošijne vrhne do domácich prác, oddane sa stará o matku. Má pocit, akoby doháňala to, čo premeškala v detstve, čo brala ako samozrejmosť a čím takmer opovrhovala. Takisto sa prečisťuje Ellenin vzťah k otcovi, ktorého v detstve zbožňovala, no teraz prehodnocuje ich spoločný život a jeho city k chorej manželke.

Matkin stav sa postupne zhoršuje. Chemoterapia nepomáha a je potrebné zvýšiť dávky morfia. Chorá žena čoraz horšie znáša odkázanosť na iných ľudí. V slabej chvíli požiada dcéru, aby jej podala zvýšenú dávku morfia. Ellen odmieta. Príbeh speje k dramatickému vyvrcholeniu, matkina choroba sa stáva katalyzátorom rodinných vzťahov. Napriek smutnej téme je to dojímavý príbeh o utrpení, sebaobetovaní, rodinnej láske a je predovšetkým oslavou krásneho vzťahu matky a dcéry.

Americká spisovateľka Anna Quindlenová pracovala ako prispievateľka New York Times od roku 1977 do 1994. Okrem románu Jediná správna vec je autorkou ďalších troch bestsellerov Čierna a modrá, Názorná lekcia, Myslieť nahlas a jednej detskej knižky. Žije s mužom a tromi deťmi v New Jersey. Podľa jej románu Jediná správna vec bol nakrútený film s Meryl Streepovou vo vedľajšej úlohe. Za vynikajúce stvárnenie roly matky bola Meryl Streepová nominovaná tohto roku na Oscara.

Je to pozoruhodný román. Anna Quindlenová píše o utrpení, odvahe a láske v rodine. Je to neuveriteľne úprimná a obohacujúca kniha.
Wendy Wassersteinová

Anna Quindlenová je úžasná autorka. Má závideniahodnú schopnosť dojať vás k slzám, rozosmiať alebo prinútiť k vážnemu zamysleniu o základných veciach týkajúcich sa rodinného šťastia. Tento príbeh precíti každý, kto zažil niečo podobné vo svojom živote.
Sunday Advocate

Jemný, krásne vyrozprávaný príbeh... Podnieti vás, aby ste sa zamysleli nad kvalitou vzťahov vo vlastnej rodine a aby ste hľadali, čo je vo vašom prípade tá jediná správna vec, ktorú musíte urobiť.
Gail Sheehy