Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 21. januára 2021

ROUSSELOT, JEAN - CITOVÝ ŽIVOT DIANY DE POITIERS

ROUSSELOT, JEAN

CITOVÝ ŽIVOT DIANY DE POITIERS
(La vie passionée de Diane de Poitiers)

Smena, Bratislava, 1972
edícia Eva
preklad Ružena Jamrichová
ilustrácie Renata Vlachová
doslov Anton Vantuch
prebal Milan Veselý
30.000 výtlačkov
73-039-72

beletria, román, literatúra francúzska
224 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,50 €

*ripri*/*barpe*/*udstav*belx-fra*

Medzi hrubými múrmi stredovekého zámku vyrastá dievčatko Diane, najstaršia zo štyroch detí ovdoveného grófa de Poitiers. Rastie nie celkom tak, ako sa na šľachtickú dcéru patrí: jej najmilšími zábavkami sú poľovačky a čítame dobrodružných kníh, opisujúcich dobývanie dalekých pevnín a sŕdc chrabrých rytierov. Diane spriada neurčité sny, je hrdinkou rytierskych románov, vždy vládkyňou, paňou, nikdy nie však korisťou...

Jej sny sa splnili, Diane zachránila otca a jej láska ku kráľovi z nej spravila panovníčku. Diane vraj za svojho života každého očarila a zrejme zapôsobila aj na autora knihy. Inšpirovala ho k životopisnému románu o milostnici francúzskeho kráľa Henriho II., o Diane de Poitiers. Na pozadí dobových intríg a mocenských stredovekých zápasov nad všetkými postavami deja vyniká Diane, ani nie žena, ale skôr zázrak krásy a mladosti, a navyše múdrosti a statočnosti. Autor privrel oči nad jej chybami, no hodno mu to odpustiť, keďže našiel psychologicky pravdepodobné zdôvodnenie Dianinej lásky ku kráľovi Henrimu, z ktorého vychovala muža, a najmä pre neopakovateľný kolorit rozprávania o časoch, keď sa priama drsnosť stredoveku stretávala s ihravým frivolným vánkom renesancie, o šachových partiách intríg, kde sa namiesto s figúrkami hralo s ľuďmi a s krajinami. Z prísne historického hľadiska by rozprávanie o Diane vyznelo asi inak, no v tejto podobe je to veľmi pútavá biografia a obraz Francúzska v 16. storočí.