Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 11. novembra 2020

PRICHARDOVÁ, KATHARINE S. - STUDNA VE STÍNU

PRICHARD, KATHARINE S.

STUDNA VE STÍNU
(The Well in The Shadow)

SNKLHU, Praha, 1960
edícia Klub čtenářů (125)
preklad Jarmila Emmerová
doslov Jarmila Emmerová
obálka Vladimír Fuka
1. vydanie, 119.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra austrálska
296 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,10 € DAROVANÉ

*hroda**printer*

V šťastné chvílí tvůrčí inspirace napsala K. S. Prichardová román o lásce bílého dobytkáře a černošské dívky Kúnardú, zasazený do rámce barevné australské přírody. Autorka, proslulá australská spisovatelka, v nim dovedla spojit realistické vidění života, zvyků, názorů, pověr a předsudků černých i bílých obyvatel australského buše s lyricky malířskými popisy divoké scenérie dalekých neznámých krajů. Navíc tu na intimním příběhu několika lidí zachytila dějinnou tragédii původního obyvatelstva pátého světadílu, které muselo ustoupit bezohledným zájmům nových osadníků a mnohdy bylo zcela zotročeno, takže z kdysi početných kmenů dětí přírody zbyly jenom nepatrné trosky, ničené na perifériích měst bídou, nemocemi a alkoholem. Příběh půvabné Kúnardú, prostoupený tklivou notou soucitu i hlubokého porozumění pro duši primitivního člověka a zároveň obdivem k jeho mravní čistotě, nalezne jistě své místo v oblíbené četbě našich čtenářů.

Katharine Susannah Prichardová - narodila se roku 1883 na ostrově Fidži, kde byl její otec redaktorem listu „The Fiji Times“. Sama začala rovněž jako novinářka v melbournském„Heraldu“, a záhy se věnovala vlastní tvorbě. První román „The Pioneers“ (Pionýři, 1915) jí vyšel v Londýně a získal cenu určenou pro nejlepší dílo z australského prostředí. Po něm vydala roku 1921 „Black Opal“ (Černý opál) z hornického života, v roce 1926 „Working Bullocks“ (Tažní volkové) z tábora australských dřevařů, v roce 1929 příběh domorodé dívky „Coonardoo“ (Studna ve stínu), o rok později zachytila pestré osudy artistů v románě „Haxby’s Circus“ (Haxbyho cirkus), v roce 1937 vyšli „Intimate Stranges“ (Důvěrní cizinci) a v letech 1946—1950 trilogie, která podává dosud nejrozsáhlejší obraz vývoje australské společnosti v zlatonosné oblasti kolem Kalgoorlie, „The Roaring Nineties" (Léta devadesátá), „Golden Miles” (Zlaté míle), „Winged Seeds“ (Okřídlená semena). Protože autorka z vlastní zkušenosti důkladně zná prostředí, z nichž čerpá své náměty, a je nadána schopností barevného vidění přírody a citlivým pochopením vztahů mezi lidmi, stala se již za života klasičkou australské literatury.