Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 17. februára 2016

AURELIUS AUGUSTINUS - VYZNANIA

AURELIUS AUGUSTINUS
(SV. AUGUSTÍN)

VYZNANIA
(S. Aurelii Augustini Confessionum libri XIII.)

Spolok sv. Vojtecha, Trnava, 1943
preklad Ján Kováč
edícia Svet, séria A

beletria, literatúra staroveká,
464 s., slovenčina
hmotnosť: 468 g

mäkká väzba s prebalom
stav: dobrý

9,90 PREDANÉ

*H-1-1*

„VYZNANIA" SV. AUGUSTÍNA patria medzi diela, ktorých preloženie znamená doma udalosť. Tak treba vítať aj ich vydávanie v slovenčine. Sú osobným vyznaním svätca, ktorého filozofické a teologické dielo je prvým shrnutím a fundovaním kresťanského svetonáhľadu a popri Aquinskom je hlavným pilierom kresťanského myslenia. Je to ponajprv konfesia cirkevného učiteľa pred domácimi viery-vrstovníkmi — z viny života, z nevedomosti detstva, z hrôz blúdenia pohanskej a heretickej mladosti. Bytostná spoveď pred Bohom i pred ľuďmi, človeka veľkého, ktorý tak bolestne prešiel všetkou skúsenosťou zla a tak živelne zažil moc milosti božej a tak z duše si povedal: „všetko je milosť!“, až si ani neuvedomil, koľký zástoj pri svojej konverzii, ako ostatne pri každej konverzii, mala aj otvorenosť a ochota a spolupráca slobodnej vôle s milosťou. Až po tomto zadosťučinení božskému poriadku oslobodzuje sa mu duša pre náruživé vyznanie Boha, lásky a života svojho života, pre vyjavenie dlhej-dlhej túžby, kým hľadanie nespočinie vo vlastnení Boha.

„Vyznania“, najosobnejší to poryv duše človeka, kňaza a svätca Augustína, v čom sú osobné, v tom sú osudovým typom človeka všetkých čias, človeka, rozhodeného medzi mocnosťami tela i ducha, zákona a slobody, človeka nižšieho a vyšieho, človeka hľadajúceho istotu a pokoj.

Do rúk slovenského čitateľstva dávame prvú autobiografiu moderného rázu. Sv. Augustín, ako prvý moderný človek, otvára nový vek, kde dôraz je na človeku — alebo obraze božom, alebo apostatovi, kde sa objavuje celé bohatstvo sveta subjektu. Z Vyznaní k nám hovorí človek hlboký, uvedomelý a veľmi diferencovaný. Mohli by sme hovoriť aj o príbuznosti s Faustom. Nie však s jeho spektickým titanizmom, ale ako o opačnom póle pokory a otvorenosti Bohu, ako základe všetkej ľudskej veľkosti. Najskôr by sme ich mohli postaviť po bok Lippertovho „Jóba“, človeka dvadsiateho storočia.