Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 24. februára 2016

MORTON, A. L. - DĚJINY ANGLIE

MORTON, ARTHUR LESLIE

DĚJINY ANGLIE
(A People´s History of England)

Svoboda, Praha, 1950
preklad Šárka Nováková, Radovan Tesař
obálka Feodor Petrikovský
1. autorizované vydanie, 10.750 výtlačkov

dejiny, história
412 s., čeština
hmotnosť: 558 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: kniha v dobrom stave, prebal poškodený

PREDANÉ

*H-2-4*

V Mortonových Dějinách Anglie se nám dostává populárního přehledu dějin anglického národa od nejstarších časů až po dnešní dobu. Největším kladem tohoto díla je nové, marxistické pojetí britských dějin, které dává čtenáři hlouběji nahlédnout do života a vývoje národa, jenž vlivem vnitřních a vnějších historických podmínek se stal nositelem imperialismu, ,,pánem moří“, koloniálním vládcem. Ale to je jen jedna, vnější stránka dějinné skutečnosti, obvykle přeceňované ve starých učebnicích dějepisu. Mortonovy Dějiny Anglie nemají tento nedostatek. Jejich autor posuzuje dějinné jevy s hlediska historického materialismu, vidí za výbojnou imperialistickou formou dění třídní, antagonistický obsah, prorážející v celém pásmu dějin anglického lidu v nesčetných půtkách mezi utlačovanou většinou a hrstkou vládnoucích, v převratných akcích cromwellovské revoluce, v rozvoji chartistického hnutí, které bylo „prvním širokým, opravdu masovým, politicky zformovaným, proletářsky revolučním hnutím“ (Lenin). Čestné místo v Mortonových dějinách zaujímá osvobozenecké hnutí Irů proti britskému imperialismu. V závěrečné kapitole knihy autor kritisuje podíl Velké Britannic na první a na přípravách k druhé světové válce, nezapomínaje při tom ani na mírové úsilí anglické dělnické třídy.

Kniha je napsána jasně a přehledně a pomůže čtenáři vniknout do skutečných dějin Anglie.