Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 13. februára 2016

MAJTÁN, MILAN - MENO PRE NAŠE DIEŤA

MAJTÁN, MILAN
POVAŽAJ, MATEJ

MENO PRE NAŠE DIEŤA

Obzor, Bratislava, 1993
3. prepracované a doplnené vydanie
obálka Tibor Hrabovský
ISBN 80-215-0222-3

o menách
228 s., slovenčina
hmotnosť: 273 g

tvrdá väzba
stav: výborný

1,00 € 0,50 € 

*home*psy*

Čakáte dieťa? Prv ako sa narodí, premýšľame, aké mu dať meno.
Vvbavujeme si mená príbuzných, známych, mená významných osobností i hrdinov literárnych diel, prevraciame listy kalendára a hľadáme, uvažujeme, ktoré z mien by bolo vhodné pre náš poklad, pre budúceho člena našej rodiny.
Niektoré meno je nám krásne svojím znením, iné neobyčajnosťou, výnimočnosťou, iné nám niekoho pripomína, chceli by sme, aby sa mu naše dieťa svojimi vlastnosťami podobalo. Toto úsilie a rodičovská fantázia zachádzajú však niekedy priďaleko. Ani si pritom neuvedomujeme, že neuváženou voľbou mena môžeme svojmu dieťaťu spôsobiť v budúcnosti nejednu trpkú chvíľu.
Meno nerobí ešte človeka človekom, ani ho nepredurčuje na istý spôsob života, človek s nezvyčajným menom nemusí mať nezvyčajné životné osudy.
Meno je neoddeliteľnou súčasťou človeka, sprevádza ho životom od narodenia až do smrti.
Preto nás rodné mená zaujímajú a často pútajú našu pozornosť, preto hľadáme odpoveď na otázky: "Čo je to za meno?, "Ako sa k nám do slovenčiny dostalo?", "Aký bol jeho pôvodný význam?", "Môžem ho dať dieťaťu?"
Všetky mená majú svoj pôvod v apelatívnej vrstve slovnej zásoby, každé malo vo svojom pôvodnom jazyku istý význam.
O histórii používania mien, o ich pôvodných významoch, o paralelných podobách v iných jazykoch a o spoločných motiváciách sa stručnou a veľmi populárnou formou možno dozvedieť z knižky Meno pre naše dieťa.