Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 10. februára 2016

MATULA, ANTONÍN - STRÁŽ

MATULA, ANTONÍN

STRÁŽ

Novina, Praha, 1935
edícia Hlasy země (3)
obálka Fr. Podešva

beletria, román, bibliofília, podpis autora
224 s., čeština
hmotnosť: 348 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný, s dedikáciou od autora

NEPREDAJNÉ

*H-6-5*

Nový román Matulův ,,STRÁŽ" navazuje na jeho někdejší román o selských generacích „OHNIVÝ VÍTR”, v němž řešil autor problém vztahu k půdě a selství u inteligenta, vzešlého ze selského rodu pod horami beskydskými. Také v románu „STRÁŽ” se vrací Matula k svému kraji pod horami moravsko-slezskými. Jeho Novosad, jako dříve Bujnoch jsou postavy velmi blízké a obě vycházejí ze života a ze srdce autorova. Země tvrdé lopoty, bohatství i bídy, země svérázného lidu je kraj obou Novosadů. Tuhou prací derou se nad úroveň svého okolí, nebojí se zkoušek života. Intelektuál Adolf Novosad narazí svou přímou povahou v úřadě, opustí úřad a vrací se do svého rodného kraje, kde pojme myšlenku vzkřísiti k plodivému životu kus mrtvého pásu země Planisko. Dá se do práce se svým synovcem rolníkem Václavem s novosadovskou, neústupnou vírou a vítězi, zůstávaje věren půdě a své rodině, ač se naň usmálo štěstí pozdní lásky. Matula tu ukázal jemný smysl pro život dnešního mládí, pro jeho práva na život a štěstí i pro jeho bolesti sociální, ukázal se jemným psychologem pozdní lásky. Jeho román je oslavou tvořivé sily a důvěry v práci. Jeho Novosad vyrůstá z kraje, nese v sobě dobré vlastnosti kmene, zušlechtěné vzděláním a životem, rozbíjí svou vírou malost okolí a probíjí se i se svým synovcem na slunnou stranu života a stává se tak v dnešní době kladným typem činorodé vůle. Najdete tu básnické líčení země, kraje, zasvěcené líčení práce, syté a zrnité podání postav, rušný spád děje i osobitý výraz slovesný. Matula je zvláštní typ realistického vvprávěče a jeho „STRÁŽ" jistě bude mít své čtenáře jako první jeho román „Ohnivý vítr”, vyznamenaný cenou země Moravsko-slezské.