Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 29. apríla 2021

MATĚJČEK, ZDENĚK - VÝPRAVY ZA ČLOVĚKEM

MATĚJČEK, ZDENĚK
LANGMEIER, JOSEF

VÝPRAVY ZA ČLOVĚKEM

Odeon, Praha, 1981
edícia Klub čtenářů Odeon (476)
obálka Josef Týfa
1. vydanie, 60.000 výtlačkov
01-070-81

psychológia, pedagogika
224 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,50 €

*kocev**psy*

Člověk je tvor společenský. Ale jak se společenským stává? A jak se vůbec stává člověk člověkem? Co víme o cestách, po kterých probíhá polidštění člověka? To jsou základní otázky, které si autoři v této knížce kladou.

V některých částech knihy navazují na kapitoly své odborné práce o psychické deprivaci v dětství. Tato práce vyšla v několika vydáních — záhy rozebraných — a v mnohém změnila nazírání na potřeby dětí a na výchovnou úlohu rodičů a celé společnosti. Výpravy za člověkem přinášejí řadu nových pohledů na tuto problematiku. Zavedou nás k počátkům duševního života dítěte a k počátkům lidských vztahů. Vypravíme se za duševním světem dítěte do temnot dávnověku, do odlehlých končin zeměkoule i do džunglí velkoměst, na nemocniční „ostrůvky života“, kde se bojuje o záchranu každého lidského jedince, i do koncentračních táborů, kde se život ničí. Ale jsou tu i výpravy do míst, o nichž málokdo tuší, kolik tajemství skrývají a jak dramatické cesty vedou k jejich odhalení — výpravy domů, k rodinnému stolu, k podstatě rodinného života.

Téma, které kniha zpracovává, je jednou z nejzajímavějších, nejdramatičtějších a patrně i nejdůležitějších kapitol psychologie vůbec. Zveme vás k vzrušující cestě za poznáním základů našeho duševního vývoje a za odhalením nebezpečí a překážek, které se tomuto vývoji kladou do cesty. Postihnout tato nebezpečí znamená zároveň objevovat možnosti, jak jim předcházet, a právě z toho pramení ve vědě i v praktickém životě tak velký zájem o dětský věk. Výpravy za člověkem chtějí přispět k odhalení bílých míst na mapě duševního vývoje člověka, kterých je ještě mnoho. Přesvědčte se, že jsou to výpravy stejně dobrodružné a stejně dramatické jako cesty za objevením bájné Tróje, za poklady zapomenutých kultur do latinskoamerických pralesů nebo za starými rukopisy do Turkestánu.

Doc. PhDr. Zdeněk Matějček (nar. 16. 8. 1922) a doc. PhDr. Josef Langmeier (nar. 12. 1. 1921) jsou kliničtí psychologové. Oba promovali na Karlově univerzitě v roce 1951. V letech 1949—1953 pracovali společně v Sociodiagnostickém ústavu v Praze. J. Langmeier odtud přešel do Psychiatrické léčebny v Havlíčkově Brodě a krátce nato na tamní dětskou kliniku při Ústavu pro další vzdělávání lékařů. Z. Matějček pracoval na dětské psychiatrické službě KÚNZu v Praze. Od roku 1969 opět spolupracují na témž pracovišti v Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů v Praze. Společně publikovali řadu odborných studií. V roce 1959 vydali v Mladé frontě populární úvod do studia psychologie Člověk známý neznámý. Jejich nejzávažnější společnou prací je Psychická deprivace v dětství, která vyšla ve třech postupně rozšiřovaných vydáních (1963, 1968, 1974) v Avicenu a byla posléze přeložena do angličtiny a němčiny (vydání v SSSR je ohlášeno na tento rok). Práce Z. Matějčka a J. Langmeiera zabírají široký okruh otázek vývojové psychologie a sociální psychologie dětství. Zabývají se však také diagnostikou a nápravou poruch duševního vývoje, otázkami rodinného soužití, péče o děti v ústavních zařízeních a v náhradních rodinách, vývojem dětí za příznivých i nepříznivých podmínek a jinými oblastmi společenské praxe.