Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 22. júla 2021

ŽEROMSKI, ŠTEFAN - ĽUDIA BEZ DOMOVA

ŽEROMSKI, ŠTEFAN

ĽUDIA BEZ DOMOVA

Tatran, Bratislava, 1950
edícia Prameň
preklad Mikuláš Stano
obálka Jozef Šturdík
5.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra poľská
350 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

0,90 €

*gopal4**belx*

Po Vernej rieke, ktorú sme vydali lanského roku aj s obsiahlou štúdiou o spisovateľovi a jeho diele, dávame do rúk našich čitateľov Žeromského najpopulárnejší román „Ľudia bez domova“, ktorý pred polstoročím hlboko otriasol svedomím poľských čitateľov.

Hlavným hrdinom románu je lekár Dr. Tomáš Judym, syn varšavskej bedače, ktorý sa iba šťastnou náhodou dostal na štúdiá. Ale ani ako lekár nevie zabudnúť na svoj pôvod a kdekoľvek sa pohybuje, či po vlasti alebo cudzine, všade vidí trpký osud vykorisťovaných a nezamestnaných. Svojich varšavských kolegov si rozhnevá, keď im v prednáške vyčíta, že nespĺňajú svoju úlohu a sú iba lekármi bohatých. Znemožnia mu uplatniť sa vo Varšave, nútený je prijať miesto podriadeného kúpeľného lekára v neveľkých kúpeľoch. Ale aj tu sa dostane do ostrého konfliktu so svojimi nadriadenými pre obraňovanie záujmov chudoby. Lúčenie s týmto prostredím je o toľko ťažšie, že musí sa lúčiť aj so svojou snúbenicou, ktorá je vychovávateľkou u miestnej šľachtickej rodiny. Pomocou svojho známeho, inžiniera v banícko-priemyselnom kraji, stane sa továrenským lekárom. Tu znova zreteľne vidí, aká namáhavá je práca robotníkov a aký bolestný je život ich rodín. Keď ho príde navštíviť snúbenica, povodí ju po továrni a zavedie ju aj do robotníckej kolónie, kde uzrie deti „s mŕtvolnými obličajmi a s očami, volajúcimi do neba o pomstu“. A hoci má veľmi rád svoju snúbenicu, rozchádza sa s ňou, zrieka sa osobného šťastia, lebo nemôže mať ani otca, ani matky, ani ženy, „kým s tváre zeme nezmiznú tieto ohavné prízraky“.

Pred Žeromským nikto neprehovoril v Poľsku takýmto spôsobom o súčasných sociálnych problémoch. Za strašného mlčania ozval sa nečakane ohnivý hlas protestu, protestu písaného slovami, v ktorých pulzovala živá krv. Tento fakt bol takou nevšednou udalosťou, že svojím významom a ojedinelosťou zastrel aj niektoré ideové a kompozičné nedostatky diela.

Román, hlboko zakorenený v sociálnej problematike, ani po rokoch nestratil svoje čaro. Patrí medzi klasické diela poľskej literatúry.