Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 22. júla 2021

PIJOAN, JOSÉ - DEJINY UMENIA 5

PIJOAN, JOSÉ

DEJINY UMENIA 5
(Historia del arte, tomo 5)

Tatran, Bratislava, 1984
preklad Anna Škorupová
register zostavil Juraj Žáry
prebal Ludmila Zapletalová
1. vydanie, 30.000 výtlačkov
61-588-84

história, umenie, encyklopédie,
352 s., 301 far. fot., slovenčina

tvrdá väzba, veľký formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*trsos-xtrsosx*ume*

Piaty zväzok sa zapodieva začiatkami renesančného umenia. V desiatich kapitolách načrtáva vývoj výtvarného umenia 13. —15. storočia v najvýznamnejších hospodárskych a kultúrnych centrách vtedajšej Európy — v Itálii a vo Flámsku. Osvetľuje premeny v ľudskej činnosti a myslení, ktoré sa najvypuklejšie prejavili v italských mestských štátoch a vyvrcholili v humanistickom a renesančnom hnutí. Nové myšlienkové prúdy našli svoj výraz aj v novom umeleckom vkuse, v novom slohu. Renesančné umenie, ktorého kolískou je Itália, nadväzovalo síce na gotiku, ale vo svojom úsilí o zobrazenie činorodého človeka, jeho krásy, sily a jeho reálneho sveta nachádzalo najsilnejšie podnety a poučenia v pamiatkach antického umenia, ako aj vo vymoženostiach súvekej vedy (geometrické princípy kompozície, perspektívne zobrazovanie priestoru, anatómia ľudského tela). V neposlednom rade aj potreby mocnejúceho meštianstva podnietili vznik nových žánrov (voľná socha, portrét, krajinomaľba).

Prvé tri kapitoly 5. zväzku nám približujú takzvané predrenesančné umenie reprezentované pisanským sochárstvom, ranoitalskou maľbou a sienským maliarstvom v 14. a 15. storočí, ktoré dalo svetovému umeniu prvé veľké osobnosti (Pisanovci, Cimabue, Giotto, Duccio a ďalší). Štvrtá kapitola sa zaoberá vývojom flámskeho umenia, ktoré vydalo také skvosty, ako sú diela van Eyckovcov, Huga van der Goes a Rogiera van der Weyden. Ostatných šesť kapitol sa zapodieva už obdobím ranej renesancie a jeho veľkými tvorcami, ako bol Brunelleschi, Verrocchio, Masaccio, Fra Angelico a ďalší. Osobitné kapitoly osvetľujú najvýznamnejšie osobnosti tohto obdobia a ich tvorbu: Donatella, Botticelliho i všestranného génia renesancie Leonarda da Vinci.