Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 22. júla 2021

RAJSKÝ, MILAN - POD BALKÁNOM PRAMENE

RAJSKÝ, MILAN

POD BALKÁNOM PRAMENE

Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, Bratislava, 1961
obálka Boris Hanš
1. vydanie, 6.000 výtlačkov

podpis autora, geografia, cestopis
184 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*begy1**h-tv-4/3*

Bulharsko starovekých bojovných Trakov, gréckych lodiarov a obchodníkov, Bulharsko Slovanov a Bulharsko pod tureckým jarmom, Bulharsko fašistov, ale aj Bulharsko, kde „bodák slnce nezaclonil", kde „ruže z krvi vykvitli", Bulharsko Levského a Boteva a Blagojeva a Dimitrova, to je Rajského nová kniha „Pod Balkánom pramene". Čitateľ sleduje postavy partizánov, komunistov, bojovníkov za slobodu Bulharska, i Turkov. State, ktoré venuje histórii Bulharska, spája s poznatkami o novom Bulharsku. Poučený literatúrou, dobre sa orientujúci v historickom materiáli a prozaicky domýšľajúci a dokresľujúci je Milan Rajský práve v týchto kapitolách.

Rajský precestoval Bulharsko krížom krážom. Lietadlami, autami, peši. Býval medzi Turkami vysoko v horách Starej planiny. Kúpal sa s našimi rekreantmi v mori a v soľniciach pomáhal z morskej vody dobývať soľ. Žil v prístavoch medzi rybármi a poznával život pastierov oviec, nadväzoval známosti, poznával mestá i dediny Bulharska. Necestoval krajinou ako oficiálny hosť v luxusnom aute, s tlmočníkom po boku, ale prechodil Bulharsko zväčša sám. Odpozoroval kus bulharskej minulosti i súčasnosti. „Pod Balkánom pramene” je v podstate dobrodružné čítanie, forma však tu nie je samoúčelom, naopak umocňuje emociálny účinok obrazov ľútych bojov, ktoré tak nezriedka viedol bulharský ľud.

„Pod Balkánom pramene", táto v poradí štvrtá kniha reportéra a prozaika Milana Rajského, je určená širokej čitateľskej verejnosti a stane sa dobrým spoločníkom aj tisícom turistov, ktorí každoročne trávia v Bulharsku nezabudnuteľné chvíle svojej dovolenky.