Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 21. júla 2021

KLECZEK, JOSIP - SLUNCE A ČLOVĚK

KLECZEK, JOSIP

SLUNCE A ČLOVĚK

Academia, Praha, 1973
edícia Nové obzory vědy NOV (15)
obálka Josef Zezulka

astronómia, veda
124 s., čb a far. fot., čeština

mäkká väzba
stav: zachovalá, pečiatky v knihe


PREDANÉ
 
*unika2**v+t*

                                        

My lidé zde na povrchu Země jsme pouze článkem v nezměrně dávném a do nedohlédaných dálek jdoucím vývoji vesmíru. Vzhlížíme k slunečnímu kotouči, k jeho jasu, hřejivosti, životodárné energii a často si ani neuvědomujeme, jak velice hmotným vztahem jsou lidé i Slunce spjati navzájem.

V hmotném smyslu pocházejí člověk, Země i Slunce z týchž mateřských hvězd. Chemické prvky, z nichž je vybudováno vše živé i neživé, se vesměs vytvořily v předslunečních hvězdách před více než šesti miliardami let. Kniha docenta Kleczka nás přístupnou a poutavou formou uvádí do širokého okruhu astrofyzikálních problémů, otvírá nám nejnovější poznatky o stáří a trváni vesmíru a o neustálých změnách, jež v něm probíhají. Dovídáme se o vzniku Galaxie, o vzniku a vývoji hvězd a planet, Slunce a Země, o gravitaci, o vznikání chemických prvků i organického života na Zemi, který dospěl až k inteligentním organismům.

Nahlédneme do metod umožňujících podrobně zkoumat vlastnosti Slunce, jeho povrch i nitro, poučíme se o formách slunečního záření, které je zdrojem veškerého pohybu i života na Zemi. Své bezpodmínečné závislosti na Slunci si byl člověk vědom od pradávna a reagoval na ni podle stupně svého vědění. Autorův výklad si všímá i různých forem této závislosti, jak se projevují v náboženství, v umění, ve vědě i v praktickém životě. Člověk se naučil od Slunce a hvězd uvolňovat jadernou energii. Věřme, že bude v jeho rukou sloužit jen ku prospěchu všeho živého na naší modré planetě.

Kniha je vybavena bohatým obrazovým materiálem jedinečné dokumentární hodnoty.

Josip Kleczek - Narodil se 22. února 1923 v Sanici, Jugoslávie. Studoval matematiku, fyziku a astronomii na Karlově universitě. Od r. 1949 pracuje v Astronomickém ústavu Československé akademie věd v Ondřejově. V roce 1951 promoval na doktora přírodních věd z astronomie. V roce 1967 se stal doktorem fyzikálně matematických věd z oboru astrofyzika. Týž rok se habilitoval na Karlově universitě. Je vedoucím vědeckým pracovníkem slunečního oddělení Astronomického ústavu. Napsal šedesát vědeckých prací, většinou ze sluneční fyziky, monografie Nitro hvězd, Plazma v laboratoři a ve vesmíru, a Šestijazyčný astronomický slovník. Pracoval na zahraničních hvězdárnách a přednášel na universitách v různých zemích. Na Karlově universitě přednáší moderní astrofyziku. Zastává funkce v Mezinárodní astronomické unii (president komise S, vicepresident komise 46 aj. ). Od roku 1966 je sekretářem Mezinárodní školy UNESCO pro mladé astronomy. Kromě odborné a pedagogické činnosti se věnuje popularizaci moderních poznatků o struktuře a vývoji vesmíru (knížky O čase, Měsíce průvodci planet, Astronomický a astronautický slovník, Nitro Slunce a život na Zemi, Naše souhvězdí; řada článků v časopisech; přednášky ve školách, v továrnách, v rozhlase, pro Osvětové besedy, na lidových hvězdárnách).