Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 24. marca 2021

TEKEĽ, LADISLAV - VODNÉ ELEKTRÁRNE V PREVÁDZKE

TEKEĽ, LADISLAV

VODNÉ ELEKTRÁRNE V PREVÁDZKE

Slovenské vydavateľstvo technickej literatúry, Bratislava, 1961
Edícia energetickej literatúry
obálka Metod Sychra
1. vydanie, 1.200 výtlačkov

technika
320 s., 141 obr.,, slovenčina

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*bib22**tech*

Pre výstavbu, údržbu a hospodárne vedenie prevádzky našich vodných diel potrebujeme vyspelé technické kádre s dokonalými znalosťami a prehľadom o svetovom vývoji techniky. Tento nový príspevok našej technickej literatúry bude preto pre nich veľmi aktuálny.

V úvodnej časti nás autor oboznamuje s terajším stavom využitia vodnej energie u nás a s našimi energetickými dielami na Vltave a Váhu.

Ďalej podáva prehľad o rôznych druhoch našich i zahraničných vodných elektrární, pričom opisuje ich účel, prevádzkové výhody a nevýhody. Osobitnú pozornosť venuje prečerpávacej elektrárni v Dobšinej a prevádzkovým skúsenostiam z tejto elektrárne.

V osobitných dvoch kapitolách sa zaoberá najnovším svetovým vývojom vodných turbín a akumulačných čerpadiel. Vidíme, že vývoj vodných turbín ešte vždy nie je ukončený, a práve v posledných rokoch boli vyvinuté nové zdokonalené typy s vynikajúcimi vlastnosťami.

Pre úplnosť opisuje aj rôzne druhy uzáverov a posudzuje ich praktické použitie pre naše pomery.

V kapitole o elektrotechnickom zariadení vodných elektrární najväčšiu pozornosť venuje zariadeniam vlastnej spotreby, od ktorých závisí pohotovosť elektrárne. Súčasne s opisom zariadenia našich elektrární pre porovnanie uvádza opis mohutného zariadenia elektrárne v Kujbyševe.

Vývoj u nás postupuje od poruchovej automatiky po úplnú automatiku, ktorá prekonáva rôzne stupne vývoja a najnovšie sa zdokonaľuje podľa vzorov z SSSR.

V ekonomických úvahách autor obšírne rozoberá pojem zaručeného výkonu, potrebného pre výpočty rentability, a najmä pre výpočty spolupráce s parnými elektrárňami.

V rámci opisu hospodárnosti prevádzky poukazuje na veľkú dôležitosť správneho hydrotechnického riešenia vodných diel a príslušného výskumu, aby sa v budúcnosti zabránilo stratám vo výrobe energie. V rámci týchto úvah vyzdvihuje vplyv socialistickej súťaže na hospodárnosť prevádzky a podáva osvedčené súťažné kritériá.

V kapitole o spolupráci vodných a parných elektrárni v energetickom systéme poukazuje na vplyv tejto spolupráce na hospodárnosť parných elektrární.

Dokonalé využitie vodne] energie hotových diel závisí predovšetkým od výkonu turbín. Preto venuje autor ďalšiu kapitolu meraniu účinnosti turbín a zaraďovaniu turbín do prevádzky pri najlepšej účinnosti. Práve v tomto smere svetový vývoj napreduje a prináša nové metódy automatického riadenia.

Na vážskej kaskáde je najťažšia zimná prevádzka. Preto autor venuje tomuto problému viac pozornosti, aby získané prevádzkové skúsenosti mohli byť použité pri ďalšej výstavbe.

V záverečnej kapitole sa zaoberá plánovanou údržbou zariadenia.

Autorovi a jeho spolupracovníkom sa podarilo podať v tejto knihe bohaté prevádzkové skúsenosti a prehľad vývoja. Je správne, že autor poukazuje aj na chybné strojové a stavebné zariadenie, nielen pri opisoch, ale aj na ilustráciách, lebo práve poukázaním na chyby dosiahneme nápravu pri ďalšej výstavbe.

Kniha je doplnená ilustráciami a diagramami. Zoznam domácej aj zahraničnej literatúry umožní čitateľom podrobnejšie štúdium naznačenej problematiky.