Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 24. marca 2021

BRANISLAV, FRANTIŠEK - PRSTEN NA CESTU

BRANISLAV, FRANTIŠEK

PRSTEN NA CESTU

Československý spisovatel, Praha, 1957
edícia České básně (176)
obálka Josef Kaplický
1. vydanie, 3.000 výtlačkov

literatúra česká, poézia
56 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe

PREDANÉ

*bib22*poe*

„Ve spojitosti s vlastní životní drahou, s rytmem doby, s údělem domoviny a jejího lidu se básník hromadného společenského snu a zápasu střídá i pojí v Branislavově poesii s básníkem české krajiny a přírody, jejíž kouzlo zná nově prožit, a spolu s lyrikem noty milostně intimní, jejíž právo na existenci v naší soudobé poesii dokázal obhájit, protože i jí uměl napojit novým životním pocitem. “ Tak charakterisuje Františka Branislava A. M. Píša v zasvěcující studii, kterou doprovodil knihu Lyrika, básníkův výbor z tvorby více než třicetileté.

Nový útlý svazek veršů rozviji z dvou poloh básníkova naturelu právě tu nejniternější, důvěrné přimknutou k citovým zážitkům. Prsten na cestu je ve své podstatě knihou intimní lyriky: Branislavův verš, citově a všemi smysly se chápající života, obdarovává řečí, pohyby, vůněmi a chutí nejprostší věci světa takřka každodenního. A tu, stranou ruchu a vřavy, naplno rozeznívá dva motivy knížky: motiv rozkvetlého milostného štěstí a motiv domova. Jejich vnitřní a takřka vnitřně samozřejmý souhlas tvoří základní akord celé sbírky, její smysl, symbolicky zhuštěný v titulu.

Kdybych obejít měl celý svět,
srdce mé tě z dálek zavolá.
Kdybych obejít měl celý svět,
jako po prstenu dokola
cestou domů navrátím se zpět.