Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 19. marca 2021

PEŘINA, EVŽEN - JEDEN ZA VŠECHNY

PEŘINA, EVŽEN

JEDEN ZA VŠECHNY

Státní nakladatelství dětské knihy, Praha, 1960
ilustrácie Otakar Fuchs
obálka Václav Bláha
1. vydanie, 15.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra česká,
364 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe, lepka na prebale

2,90 €

*bib22*belc*

I před třiceti lety byli kluci. Jenže měli jiná trápeni než dnes. A zvláště ti, co chodili do školy, kterou vedli bubenečtí klášterníci. V této škole panovala především rákoska. Ale kluci jsou kluci, nemají rádi pohádky, v nichž hodní chlapci a poslušní školáci přijdou do nebe a správní kluci do pekla. Mají rádi zdravý rozum a chtějí přijít všemu na kloub, Chtějí vlézt i do zahrady milionáře Pecka, kam se ještě žádný kluk nedostal. Mají také právo držet pohromadě, spojit se proti morousům, kteří z nich chtěli udělat pokorné sluhy, vlekoucí nadosmrti na hřbetě osud chudého, poslušného občánka, jemuž za to, že bude sloužit bohatým, bylo po smrti slíbeno nebe. Jeden za všechny, a všichni za jednoho je heslem kluků, o nichž vypráví tato kniha. Poznáte v ní Bubeneč, odkud jsou vidět Hradčany zezadu, čtvrť Matějské pouti, čtvrť kluků, kteří jsou na válečné stezce s Dejvičáky. Prožijete dobrodružství školáků z doby, kdy existovaly majetkové rozdíly určující váženost takového pana domácího Dundra, považujícího kluky za neštěstí světa, i tragédii ubožáků Cinámola a baby Čí.

Ale hlavními hrdiny knihy zůstávají kluci. Svým vtipem a kamarádstvím vítězí nad hlupáky a poradí si i se zlodějskou partou. Dokazují, že s tím, kdo něco opravdu umí, nikdo nehne a umí se prokousat až k podstatě věci a odhadnout, co je správná a co falešná solidarita, a kdy to je poctivé táhnout spolu s heslem Jeden za všechny.

Knížku Evžena Peřiny si jistě zamilují všichni, kdo věří, že v klukovské hlavě se nerodí jenom hlouposti, ale i chytré věci. Nakonec si řeknou, že ti kluci měli pravdu, a i když se jim zasmějí, nebo budou vzrušeni jejich dobrodružstvími, budou jim především držet palce.