Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 5. marca 2021

STRUŽ, JAN - ZLATO

STRUŽ, JAN
STUDÝNKA, BOHUMIL

ZLATO
Od magie až po finanční spekulace

Mladá fronta, Praha, 1985
prebal Miroslav Pechánek
1. vydanie, 50.000 výtlačkov

história,
208 s., čb a far. fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý, neautorské venovanie

PREDANÉ

*hroda**his*

Zlato bylo vždycky něco mimořádného, kouzelného, člověka po jeho pouti dějinami křivilo i rovnalo, hnalo ho do válek i vedlo k míru. Proto je také častým námětem literárním, ať už v podobě beletristického vyprávění, příběhu, či faktografického záznamu jeho historie. Zkušení autoři provázejí čtenáře historií zlata od nejstarších světových nalezišť, přes naleziště minulého a začátku tohoto století na Klondiku, v Austrálii, Jižní Africe a jinde, až po nejnovější těžbu — i u nás — v dnešních dnech. Seznamuje rovněž čtenáře s ekonomickou, peněžní funkcí zlata, zlatým trhem, obchodem se zlatem i jeho mnohostranným využitím v průmyslu apod. Především však autentickým a neopakovatelným způsobem uvádějí čtenáře do problémů zlaté horečky konce sedmdesátých let a prodeje a nákupu zlata na londýnském zlatém trhu. Situace na dopoledním trhu byla takováto: Čtyři dealeři, zabývající se obchodem s drahými kovy, sedí u svých stolů, přesněji řečeno u pultů s dvěma nebo třemi telefonními sluchátky a téměř čtyřiceti tlačítky, kterými se mohou okamžitě spojit se svými partnery a klienty. Věk těchto mužů se pohybuje mezi třiceti až čtyřiceti lety. Do začátku ranního fixingu zbývá ještě necelá půlhodina. Dealer sedící vedle mě si čte prognózu o těžbě zlata v JAR, další dva diskutuji o situaci na čele anglické fotbalové ligy a čtvrtý hovoří se mnou o tom, jak krásná je naše Praha. Je 10. 16 — nejmladší z dealerů se zvedá a odchází do fixing room na St Swithin's Lane. Za chvíli začne okamžik, na který čeká mnoho finančníků. Kdo bude prodávat a kdo nakupovat? Dojde k podstatnému pohybu ceny? Nejsem nijak přímo zainteresován na tom, jak bude dnes ráno fixing probíhat. Nechci prodávat ani nakupovat. Nemám ani zlaté pruty, ani peníze na jejich nákup. Ale jsem vzrušen. Zapaluji si další cigaretu. A trochu se stydím. V místnosti, kde kromě čtyř dealerů, o kterých jsem se již zmínil, sedí dalších asi patnáct dealerů obchodujících s devizami a ani jeden z téměř dvaceti mužů nekouří. Na digitálních hodinách na protější stěně se číslo 29 v mžiku změnilo na 30. Je přesně 10.30 a dva dealeři se zvedli ze svých křesel, vzali do pravé i levé ruky telefonní sluchátko, a naslouchají. Třetí, sedící po mé pravici, zvedl sluchátko, kterým je přímo napojen na fixing room, na svého spolupracovníka v místnosti Rotschildovy banky. V 10. 30 a 20 vteřin zcela suše konstatoval „twenty seven figure" (rovných dvacet sedm). Jazyk dealerů je osobitý a hlavně stručný, protože čas jsou peníze. Tato tři slova však znamenají, že otvírací cena zlata na ranním fixingu je sto dvacet sedm US $ za jednu trojskou unci.