Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 5. marca 2021

PILAŘ, JAN - OKOV

PILAŘ, JAN

OKOV
Básně

Václav Petr, Praha, 1946
edícia Lyrika (12)
obálka a ilustrácia Václav Plátek
1. vydanie, 3.000 výtlačkov

literatúra česká, poézia, podpis autora
152 s., čeština

mäkká väzba
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*kvaja**h-6-6*

Vzpomeneme-li dosavadní Pilařovy poesie a přečteme-li jeho sbírku novou, kterou vstupuje básník do svobody, nejsme daleko pravdy řekneme-li, že definitivní jeho tóninou je těžkomyslnost a stesk z neuchopení. Tento básník si ničím neulehčuje svůj úkol. Setrvávaje převahou svých veršů v oblastech duchovní lyriky, razí si cestu k hodnotám pravdy, absolutna a člověkova postavení v něm neschůdnou pěšinou, zavalenou pochybami, hořkou kontemplací a stále těžšími výkupy z nových zklamání. Pilař se neinspiruje okamžikem, ale časem a poctivou, vážnou životní zkušeností v něm. Jeho odpovědnost a starostlivost před tváří Pravdy a Poesie se neobyčejně prohlubuje v této poslední sbírce. Zastihujeme v ní básníka už zplna vyzrálého a snad proto již jen teskně zdrženlivého. Ano, hledaje Boha, poznává celou tíhu svého úkolu a nevěří již tak, jako kdys. Milost, mladost, láska a něha —  to dávno nejsou ony rozjásané city, jimž se básník druhdy vzdával okamžitě a bez výhrady. Dnes ví, že po sebedychtivějším rozběhu a sebehlubším ponoru do studnic života zbude vžily kapka nedopitá, sen nedosažený, absolutno neuchopené — a básníkova trýzeň z toho všeho nás dojme nejen svon opravdovostí, ale i pevností, s níž to nese. Všechny rozhodující momenty nynější Pilařovy poesie se jakoby ssedají a soustřeďují v nejzávažnější hasni sbírky, Hlas studně, v níž celý básníkův duchovní uděl dochází formulace nejjasnější a nepochybné. Ale pozor! Byť v sebe zamyšlen, byť i hluboce zabrán svým smutkem a hledáním platonských téměř idejí, přece se nijak neuzavře smršti světa, fičící kolem. Účastenství s člověkem trpitelem, dny bezmoci, bledosti a hoře národního i lidského, až k mrtvému bodu všeho zoufalství, peripatetické zvolání Ó hvězdo spásy v zenitu, jímž tuší již úsvity nového vykoupení — vše to nachází v Pilařovi své hluboké, především lidské echo. A pak se proměňuje. Dny revolty, vědomí slovanského bratrství, ještě doznívající ohlasy hrůzy a nastupující pozouny země znovuvzkříšené, dolehají na básníka svou bezprostředností, proměňujíce ho v pěvce-oslavovatele. Tak se nám Pilař v Okovu rozštěpuje ve dví: v Pilaře pochybovače, byť nikterak nihilistu, v Pilaře klamaného hledače nikdy nedobratelných hloubek hodnot v jádře náboženských, a v bytost druhou — básníka své doby, zoufajícího, slavícího a vítajícího nový, tentokráte snad laskavější obzor.

Ivan Diviš.