Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 20. decembra 2015

REMARQUE, ERICH MARIA - ČAS ŽITIA A ČAS UMIERANIA

ČAS ŽITIA A ČAS UMIERANIA
(Zeit zu Leben und Zeit zu Sterben)

Vydavateľstvo politickej literatúry, Bratislava, 1966
preklad Jozef Bžoch
prebal Jozef Baláž
2. opravené vydanie, 120.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra nemecká
306 s., slovenčina
hmotnosť: 380 g

tvrdá väzba, papierový prebal

0,90 € stav: dobrý, bez prebalu, fľak na doskách
PREDANÉ stav: dobrý, prebal ošúchaný *barpe*
PREDANÉ stav: dobrý, prebal po krajoch ošúchaný *H-2-7*

Na príbehu nemeckého vojaka Graebera, ktorý bojuje na Východnom fronte a po dvoch rokoch dostane dovolenku na návštevu rodičov v Nemecku, ukazuje Remarque všetku nezmyselnosť vojen a vraždenia ľudí. Graeber odchádza na tri týždne do vlasti, cestou si predstavuje blahobyt a najmä pokojné časy, v akých jeho rodičia žijú, no na svoje veľké prekvapenie nenájde ani rodičov ani dom, v ktorom bývali, a takmer celé rodné mesto je zrovnané so zemou. Nastane horúčkovité hľadanie po známych, pri ktorom Graeber stretáva bývalú spolužiačku Alžbetu, takisto osamelú ako on, a títo dvaja prežijú spolu kŕčovitú spleť šťastia i hrôzy, až sa pred Graeberovým odchodom zosobášia. Krátko po príchode na front však Graeber zahynie. Zahynie nezmyselne, preto, že jeho miesto v tejto vojne bolo nezmyselné: už tým, že sa dal nachytať na nezmysel, stal sa vinníkom. A táto vnútorná logika Remarquových postáv má svoje hlboké opodstatnenie.

Erich Maria Remarque, vlastným menom Kramer, narodil sa 22. júna 1898 v Osnabrücku. Spočiatku bol spolupracovníkom Scherlovho nakladateľstva, potom pôsobil kratší čas ako učiteľ na ľudovej škole. Roku 1932 emigruje pred Hitlerom do Švajčiarska a Francúzska a v roku 1939 odchádza do Ameriky. Teraz je americkým občanom a žije striedavo v Amerike i vo Švajčiarsku.

Jeho obsiahla románová tvorba svedči o jasnom protimeštiackom a protifašistickom postoji. Ukazuje sa to už v knihe Na západe nič nového (Im Westen nichts neues, 1929) a potom čoraz prenikavejšie v románoch Cesta späť (Der Weg zuruck, 1931), Traja kamaráti (Drei Kameraden, 1937), Miluj blížneho svojho (Liebe deine Nächsten, 1941), Víťazný oblúk (Arc de Triomphe, 1946), Iskra života (Der Funke des Lebens, 1952), Čas žitia a čas umierania (Zeit zu Leben und Zeit zu Sterben, 1954), Čierny obelisk (Der schwarze Obelisk, 1957), Noc v Lisabone (Die Nacht in Lisabon, 1962).