Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 10. decembra 2015

ŘÍHA, BOHUMIL - A ZOSTAL IBA MEČ

ŘÍHA, BOHUMIL

A ZOSTAL IBA MEČ
(A zbyl jen meč)

Tatran, Bratislava, 1984
edícia Meteor (106)
preklad Daniel Šulc
prebal Fedor Kiš
1. vydanie, 10.000 výtlačkov

beletria, román, história, literatúra česká
368 s., slovenčina
hmotnosť: 434 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: veľmi dobrý

1,20 € PREDANÉ

*H-2-8*

Bohumil Říha sa v historickom románe A ZOSTAL IBA MEČ úspešne pokúsil vzkriesiť zdanlivo mŕtvy obraz minulého života s jeho spoločenskými aj čisto ľudskými hodnotami, tragickými i radostnými, veľkými i malichernými, pálčivými i vychladnutými spomienkami. Autor spája život svojich jednoduchých hrdinov z ľudu s historickými, celospoločenskými udalosťami a osobnosťami.

Postavenie kráľovského hajtmana umožňuje Markovi z Týnca, hlavnému hrdinovi diela, prichádzať do styku s veľkými postavami doby, s kráľom Jurajom z Poděbrad a s jeho ženou kráľovnou Johanou z Rožmitálu, s kráľom Matejom Korvínom, najvýznamnejšími šľachticmi, diplomatmi, duchovnými a učencami oných čias. Stáva sa tak svedkom a neraz i nástrojom „vysokej" politiky, veľkých udalostí. Má kľúčovú úlohu pri mnohých podujatiach, pomáha si statočným srdcom, množstvom utrpenia a niekedy aj premáhaním vnútorného nesúhlasu. Hoci sa ľudské šťastie Markovi z Týnca vyhýba, jeho život nebol obetovaný ani márny, lež mal svoj hlboký zmysel v službe vyšším cieľom. Marek z Týnca nežil nadarmo, lebo vedel prekročiť prah malého, vlastného ľudského osudu, lebo pochopil veľkosť a ušľachtilosť štátnických ideí
Juraja z Poděbrad a stal sa ich verným nositeľom a bojovníkom.

Autor poskytuje čitateľovi možnosť hľadať v pradive udalostí odpovede na mnohé základné otázky ľudského a národného života: o zmysle vernosti, lásky, priateľstva, statočnosti, o zmysle vojny, o zmysle mieru, o zdrojoch a dôsledkoch politických aj osobných ilúzií, ambícií, kompromisov atď.

Román A ZOSTAL IBA MEČ síce voľne nadväzuje na predošlé autorove obrazy z čias panovania Juraja z Poděbrad: PREDO MNOU POKĽAKNI a ČAKANIE NA KRÁĽA, ale je samostatným celkom, uceleným literárnym dielom.