Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 27. júla 2013

SZÉCHENYI, ZSIGMOND - CSUI!...

SZÉCHENYI, ZSIGMOND

CSUI!...
Afrikai vadásznapló
1928. október-1929. április

Madách, Bratislava, 1982
1.300 výtlačkov,

dobrodružné, literatúra faktu, cestopis
336 s., čb foto, maďarčina
hmotnosť: 404 g

tvrdá väzba, papierový prebal
stav: výborný

1,50 € PREDANÉ

*R13*

Széchenyi Zsigmond pályája azt mutatja, hogyan magasodik egy szenvedély hivatássá, mondanivalók, könyvek kimeríthetetlen forrásává. Ő maga számol be erről Ahogy kezdődött (1961) és Ünnepnapok (1963) című kétrészes önéletrajzában. Fölidézi a gyermekkor emlékeit, a vadászszenvedély növekedését, a mind rangosabb és rangosabb zsákmányt, az első őzet, az első szarvasbikát... majd a távoli földrészek vadjai következnek.

1898-ban született Nagyváradon. Münchenben és Cambridgeben tanult, agráregyetemet végzett. 1926-tól számos vadászexpedíciót vezetett Afrikába, Észak-Amerikába, Indiába. Első afrikai útjának élményeit dolgozta fel a Csui!.. .-bán (1930). Ezután sűrűn jelentek meg nagy sikerű vadászkönyvei, az Elefántország (i934), a Hengergő homok (1935), az Alaszkában vadásztam (1937), a Nabar című indiai útinapló (1940), a Két kecske (1942). 1947-től az Erdészeti Központban, majd a Mezőgazdasági Múzeumban, végül a keszthelyi Helikon Könyvtárban dolgozott. 1948-ban megjelenik A szarvas selejtezése című könyve, 1959-ben az Afrikai tábortüzek. Hosszú idő után, 1960-ban ismét Afrikába utazik, egy tudományos expedíció tagjaként. 1964-ben még egyszer láthatja Afrikát. Utolsó könyvének, a Denaturált Afriká-nak befejezése után, 1967-ben érte el a halál.

A Csui!... Széchenyi Zsigmond első s mindmáig legnépszerűbb könyve. 1930-ban jelent meg először. Színhelye Afrika, az az Afrika, mely idestova már a múlté; történelmi helyzete azóta óriásit változott és változik ma is. Vadjai mindinkább védett területekre szorulnak. A Csui!... még bepillantást nyújt az ősi állapotokba, az elefántvadászat megpróbáltatásaiba, amikor a dzsungel úttalan útjain, negyvenfokos fülledt melegben, az utolsó kulacs vizet kortyokra beosztva követi az éber agyarasok nyomát az elcsigázott  expedíció. A sorok közül még kihallatszik a bivalycsorda dübör-gése, az oroszlán éjszakai ordítása. Afrika, igaz, megváltozott, de a kép, amit a könyv nyújt, ma is eleven, a vadászkalandok szívdobogtató izgalmát nem fojtotta el az idő. Széchenyi Zsigmond vadásznaplót ír, de könyve többet ad ennél: a biztos kezű leírás, az árnyalt stílus segítségével részeseivé tesz az eseményeknek, tájakat, embereket mutat be, s nem mulasztja el hangsúlyozni, hogy a vadászat puszta öléssé válik az íratlan vadászetika, a kellő áhítat és a természet lelkes, már-már tudósi szeretete, ismerete nélkül.