Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 4. júla 2013

ADAMSON, JOY - A FÜRKÉZŐ SZELLEM

ADAMSON, JOY

A FÜRKÉZŐ SZELLEM
Önéletrajz
(The Searching Spirit)

Gondolat, Budapest, 1982
preklad Ágnes Walkóné Békés
ISBN 963-281-188-7

životopisy
216 s., maďarčina
8 far., 28 čb fotografií
hmotnosť: 409 g

pevná väzba, papierový prebal
stav: výborný

1,00 € PREDANÉ!

*R11*

Kto bola Joy Adamsonová?

Joy Adamsont már húsz évvel ezelőtt, 1962-ben barátságunkba fogadtuk, amikor elöször jelent meg magyar nyelven az „Oroszlánhűség”. Az elragadó beszámoló, amely csaknem résztvevőként avatja be az olvasót az árva oroszlánkölyök, Elza, felnevelésének a korábbi hiedelmek szerint reménytelennek tűnő vállalkozásába, és az azt követő kötetek, az „Elza és kölykei”, a „Pettyes szfinx” világra szóló sikert arattak.

Elza, a kölyök, Pippa és társaik hosszabb-rövidebb ideig együtt éltek Joy Adamsonnal, így történeteikből megismerhettük a szerző életének egy-egy szakaszát, és annak helyszínét, Kenya sokrétű, színes világát is. De mi vihette a bécsi fiatalasszonyt Kelet-Afrikába? Honnan az az elkötelezettség, amely végül élete egyetlen céljául tűzte ki, hogy megóvja a Földünkön egyre kisebb területre összeszoruló természetes világot? Joy Adamson önéletrajzi kötete most a gyermekkortól kezdve meséli el e nagyobb ívű történetet. Visszavarázsolja a nagyszülők házában eltöltött idillikus napokat, ismét végigéli a pályakeresés vívódásait, számot adva zenei, pszichológiai tanulmányairól, szobrászkodásáról és a kezdő festő próbálkozásairól. Majd a továbbiakat meghatározó fordulat: rosszul sikerült első házasságának problémáiból kiutat keresve, Kelet-Afrikába utazik. És Afrika végképp megragadja.
Szafárikon vesz részt, egzotikus növényeket fest, megörökíti a kenyai törzsek már-már feledésbe merülő népviseletét és mindjobban bepillant a külföldiek számára különös módon csillogó világ mélyén rejtőző valóságába. 1942-ben ismerkedik meg George Adamsonnal. Oldalán megtanulja másképp látni, szépségében és kegyetlenségében egyaránt elfogadni a vadon életét — és megmentéséért megtenni annyit, amennyi csak emberileg lehetséges.

„A vadonban nincs egyetlen unalmas nap sem,” — írta Joy Adamson. „Az ő könyvében sincs egyetlen unalmas oldal”, — mondja előszavában Elspeth Huxley. Mivel Joy Adamson élete és célja ugyanaz, életrajzát át- meg átszövi a kedvenc állatairól, az erdőről, a táborokról, a hivatalok meg nem értéséről, és a hivatalokban dolgozók lelkes segítőkészségéről szóló történeteinek láncolata. Könyvének utolsó mondata egy újabb történet kezdete, hiszen teljesült régi vágya, sikerült egy párduckölyköt szereznie, így most már a felnevelésére gondolva bizton írhatja: „És ezzel új fejezet kezdődik el életemben.” Ezt a fejezetet nem ismerhetjük meg teljességében, mert 1980-ban gyilkos kezek kioltották életét.

Utolsó könyvében, mely ugyancsak a Gondolatnál jelenik meg, a párduckölyök első évéről számol be az írónő.