Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 29. mája 2022

ZÚBEK, ĽUDO - JAR ADELY OSTROLÚCKEJ

ZÚBEK, ĽUDO

JAR ADELY OSTROLÚCKEJ

Mladé letá, Bratislava, 1973
edícia Klub mladých čitateľov
ilustrácie František Hubel
doslov Zlata Dônčová
5. vydanie, 35.000 výtlačkov
66-093-73

beletria, román, literatúra slovenská
252 s., slovenčina

tvrdá väzba, papierový prebal, 
stav: dobrý

PREDANÉ

*takro*bels*

Piate vydanie obľúbeného románu o Štúrovej láske k zemianskej dcére Adele Ostrolúckej je najlepším dôkazom toho, s akým ohlasom sa stretlo toto dielo u mladých i starších čitateľov. Stalo sa tak preto, že Štúrova osobnosť opradená povesťami národnej tradície, ktoré opomínali vnútorný život tohto velikána meruôsmych rokov, tu dostala živú, konkrétnu ľudskú podobu a tvár.

Spisovateľ Ľudo Zúbek bol svojím založením predurčený na to, aby urobil další krok k oživeniu tejto doby i jej ľudí, aby prispel k pochopeniu života, ktorý sa nám, mladej generácii, už povážlivo zdal vzdialeným, neskutočným a neprirodzeným. Zúbek, autor viacerých historických románov (Ján Kupecký, Matej Hrebenda, Doktor Jesenius, zbierka noviel Skrytý prameň, Zlato a slovo), mal záľubu v hľadaní neznámeho historického materiálu a veľmi citlivo reagoval na medzery, ktoré má náš človek v oblasti vlastivednej. Avšak tu ide o zmapovanie citového sveta generácie. Preto si vyvolil priliehavú formu pamätníka priateľky Adely Ostrolúckej — Evy Jonášovej, ktorá bola svedkom jej vrúcneho citového vzťahu k Ľudovítovi Štúrovi. Tragický záver akoby v harmonickom kontrapunkte vyjadruje i tragédiu celej generácie a jej smutný pád „mládeneckých túžob letu“, ako to za všetkých vyslovil Janko Kráľ.

„Jar Adely Ostrolúckej“ má byť okrem iného aj dôkazom mravnej čistoty a zapálenosti srdca, ktoré sú nerozlučne spojené s menom Ľudovíta Štúra a jeho družiny. Autor sa každým slovom pokúšal dokázať, aké vysoké ciele možno dosiahnuť, aké ideály možno uskutočňovať, ak pravdivo a úprimne postupujeme podľa svojich predsavzatí. Tie musia byť najväčším majetkom každej mladej generácie; ony jej pomôžu prekonávať citové otrasy i sklamania, ony ju vyvádzajú z bludiska neistôt a ony dávajú zmysel jej postaveniu v národe.