Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 1. mája 2022

KRÁLIČEK, JÁN - ĽALIA MOHAWKOV

KRÁLIČEK, JÁN

ĽALIA MOHAWKOV
Zaujímavý život indiánskeho dievčaťa z kmeňa Mohawkov

Posol Božského Srdca Ježišovho, Trnava, 1946
edícia Hrdinovia viery (II./3)

náboženská literatúra, životopisy
114 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý

PREDANÉ

*sampa*nab*

Či nie je to opovážlivosť do série "Hrdinovia viery" zaradiť životopis jednej Indiánky, divošky? Veď bola Irokézka! — dcéra indiánskeho kmeňa, zo všetkých najkrutejšieho vo vojne, najmenej poddajného učeniu Evanjelia, neskrotiteľného...

A jednak, veruže bola hrdinka viery! Hrdinsky ju vyznávala, trpela za ňu a hrdinsky sa vyšvihla na najvyšší stupeň duchovného života. Svedčia to všetky jej životopisy (prvé dva ešte od misionárov kanadskej misie, ktorí ju zblízka poznali).

Potvrdzuje to aj Rím: v procese jej blahorečenia, po najprísnejšom skúmaní, už uznali jej hrdinské čnosti. Pius XII. vyhlásil to slávnostne. Tým má už úradný titul »ctihodná«. Azda onedlho si ju uctíme aj na oltároch.

Boh si volí svojich vyvolených z každého stavu, v každom podnebí, u všetkých kmeňov. Vyvolil si aj Irokézku. Ozaj Boží Duch je to, čo z divošského materiálu, z takej Irokézky vykresal: svätú!

Slávny spisovateľ a člen Francúzskej akadémie Georges Goyau (č. goajó) vyzdvihuje u nej: »To je osobný charakter tejto malej vyvolenej, že nikdy sa neodrodila, ostala pravá Indiánka: myslela a modlila sa po irokézsky, zachovala si zvyky a obyčaje predkov, v čom sa daly spojiť s kresťanskou mravnosťou.

»Bola skvelým svedectvom rovnakosti všetkých rás pred Bohom. Veď len čo sa jej pravda objavila, jedným švihom dosiahla najvyšší stupeň duchovnosti, t. j. úplné spojenie s Bohom. Nikdy nenájsť u nej ani najmenšieho zvyšku fetišizmu; nijakej detskosti dobrého obráteného divocha... jej mystické výlevy dejú sa vo vnútornosti duše; to, čo navonok vidieť z jej nábožnosti, to sú jej mŕtvenia, to sú čnosti lásky a zriekania. «

Indiánka je, ale Bieli nezmerne si ju ctia a vzývajú. Veď je od smrti i veľká divotvorka. Množstvá putujú do svätyne v Auriesville v Spojených štátoch, kde sa narodila;  a k jej hrobu v Caughnawage, v Kanade, kde žila ostatné roky.

Ľud jej dal čestný a veľmi zaslúžený titul: "Ľalia Mohawkov" o "Ochrankyňa Kanady". Pius XI. oslovujúc Eucharistický kongres v Québecu, v Kanade, pomenoval ju »Vaša protektorka a náš vzor« (26 júna 1938)