Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 26. mája 2022

MARX, KARL - ODHALENIA O KOLÍNSKOM PROCESE PROTI KOMUNISTOM

MARX, KARL

ODHALENIA O KOLÍNSKOM PROCESE PROTI KOMUNISTOM
s úvodom od Fridricha Engelsa a s dokumentmi
(Enthülungen über den Kommunistenprozess zu Köln)

Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, Bratislava, 1956
edícia Knižnica marxizmu-leninizmu
1. vydanie, 2.000 výtlačkov

politika
164 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý, pečiatky v knihe

9,90 €

*agisa*polit*

Dejiny robotníckeho hnutia sú bohaté na boje vedené na rôznych frontoch. Najvýznamnejšie boje prebiehali na hospodárskom a ideologickom fronte. Panujúce triedy vo svojej nemohúcnosti čeliť ideám pokroku a v snahe zabrániť ich šíreniu, inscenovali politické procesy proti predstaviteľom pokrokového robotníctva. Jedným z nich bol aj kolínsky proces proti komunistom.

Kolínsky proces bol prvý proces proti komunistom. Aj keď kolínskych obžalovaných oficiálne súdili za tzv. protištátne sprisahanie, jednako bol to proces proti členom komunistickej organizácie, proti „Sväzu komunistov". Marx vo svojej knihe uvádza rozsiahly materiál a poukazuje na to, že k tomuto procesu dala podnet pruská polícia, ktorá na tento cieľ použila provokácie a podvody. Pred tvárou svetovej verejnej mienky vystúpil Marx na obranu nespravodlivo odsúdených.

Marxova kniha nielenže bráni nevinne odsúdených účastníkov kolínskeho procesu — členov „Sväzu komunistov“, ale pranieruje pruskú vládu, opierajúc sa o fakty a o priebeh procesu.

Práca je písaná zaujímavo, v každom riadku cítiť lásku, ktorú Marx venoval robotníckemu hnutiu, boju za pravdu a pokrok. Knižočku uvíta široká verejnosť, zaujímajúca sa o dejiny triedneho boja, osudy vodcov proletariátu a o metódy, ktoré používala a ešte dodnes používa nepriateľská trieda voči najpokrokovejším predstaviteľom robotníctva, proti komunistom.