Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 8. mája 2022

UNDSETOVÁ, SIGRID - KRISTINA VAVŘINCOVÁ III./I. KŘÍŽ

UNDSETOVÁ, SIGRID

KRISTINA VAVŘINCOVÁ III./I. KŘÍŽ

Vyšehrad, Praha, 1935
preklad Emil Walter

beletria, román, literatúra nórska
364 s., čeština

mäkká väzba s prebalom, menší formát
stav: dobrý, prebal natrhnutý, chýbajúca časť

1,90 €

*sampa*belx-nor*

KŘÍŽ vychází jako první svazek III. dílu mohutné historické epopeje ze XIV. století „Kristiny Vavřincové", která byla poctěna Nobelovou cenou. V celém tomto díle spisovatelka umí ukázati cenu malých věcí všedního života. Její kniha je básní bezstarostného dětství, probouzející se mladosti, mladického pochybení, hříchu i jeho ovoce, prvních let manželského života a rodinného požehnání, líčí i boje v dospělém věku, starosti o budoucnost dětí a konečně v knize „Kříž", jak Kristina umírá, obklopena dětmi a vnoučaty. S neuvěřitelnou pravdivostí zachycuje středověké ovzduší, hlavně líčením jednoduchých, dle starých tradic žijících norských rodin. Spisovatelčino dokonalé umění a hluboké náboženské cítění činí z ní nejpřednější moderní spisovatelku.

Kristina Vavřincova je monumentální dílo. Působilo na mne mimořádným dojmem a myslil jsem velmi na spisovatelku. - T. G. Masaryk.

Řadu let jsem ani nečetl ani nenapsal nic, co by bylo za něco stálo. Měl jsem na práci jiné věci. Ale od paní Undsetové jsem si jednou náhodou přečetl jednu knihu, jmenovala se „Kristina Vavřincová" - po mém soudu jedno z nejlepších děl na světě a alespoň u nás nejdokonalejší. - Knut Hamsun v „Aftenpostenu“.

Kristinina hlava patří k nejkrásnějším portrétům ženské literatury, a to nejen literatury vytvořené ženami, nýbrž i literatury o ženách. Bylo třeba daru velké fantasie a současného smyslu pro životní detail, aby se podařilo vytvořiti prostředí tak živé, tak malebné, a ač nám vzdálené sta let, tak nehistoricky skutečné při pravdivém zachování dobové vůně v myšlení, v názoru a v jednání osob románu. - Fr. Sekanina v Nár. Politice.