Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 29. mája 2022

GABAJ, FERDINAND - MATURANTKA EVA

GABAJ, FERDINAND

MATURANTKA EVA

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1966
edícia Slovenská próza
ilustrácie a obálka Emil Sedlák
3. vydanie, 21.000 výtlačkov
72-023-66

beletria, román, literatúra slovenská
156 s., slovenčina

tvrdá väzba 
stav: veľmi dobrý

0,50 €

*takro*bels*

Spisovateľom pre deti sa stal Ferdinand Gabaj už dávno, no so stvárňovaním svojich učiteľských zážitkov začal až v próze Moji piataci (1952), v ktorej vyrozprával pôsobenie triedneho učiteľa medzi kopou veselých i smutných piatakov. Vedel pritom nenásilne spájať školské zážitky chlapcov s ich osobnými i rodinnými problémami. Úspech a záujem, ktorý vzbudil tento nečakaný pohľad do dielne socialistickej školy, povzbudil potom spisovateľa k napísaniu Prvákov (1954). Oživil s porozumením detské postavičky malých žiačikov, ako radostne i strastne zdolávajú majestátnu horu počtárskej vedy a predierajú sa húštinou písmeniek malej i veľkej abecedy.

Celkom prirodzene zavŕšil Gabaj svoju školskú „trilógiu“ Maturantkou Evou, ktorá vyšla po prvý raz roku 1958. Dotýka sa v nej problémov psychologicky už náročnejších: rojčenia i prvých ľúbostných zážitkov maturantiek zdravotníckej školy, ktorým bol triednym. V priebehu posledného školského roku, medzi učením a študijnými starostami, vedel autor objaviť chvíle, ktoré prezrádzajú jeho láskavý záujem o dorastajúceho človeka. Eva Brozdíková, dievča z dediny, zrastá s mestom pomaly, jej zážitky sú plné citových a iných zrážok, no napokon nájde si aj ona svoje miesto. Ferdinand Gabaj vedie dievčatá v tejto próze priam s otcovskou starostlivosťou, usiluje sa nebadane odstraňovať ich bezbrannosť voči životným nástrahám, vzbudzovať a posilňovať ich túžby za krásnym a dobrým a ukázať, že láska nebýva vždy len jednoznačným šťastím. Približuje nám aj chvíle, ktoré vedú cez sklamanie k zmúdreniu, k novému, už reálnejšiemu krôčku do predsa len krásneho života. Spisovateľ pedagogicky vhodne vedie svoje maturantky predovšetkým k práci v škole a povzbudzuje v nich záujem o budúce uplatnenie sa v zdravotníckej službe.