Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 5. decembra 2021

FILIPOVOVÁ, VAŇA - MILENA

FILIPOVOVÁ, VAŇA

MILENA
(Milena)

Mladé letá, Bratislava, 1983
edícia Priatelia
preklad Júlia Stajková
ilustrácie Milota Havránková
1. vydanie, 7.000 výtlačkov
66-087-83

beletria, román, knihy pre deti, literatúra bulharská
158 s., slovenčina 

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,50 €

*morer**det*

Udalosti, ktoré vám chcem rozpovedať, sa odohrali veľmi dávno. Mala som vtedy trinásť rokov. Chodila som do starej školy s pretiahnutým dvorčekom, na ktorý sa sotva pomestili deti z našej štvrte. Škola už dávno nestojí, na jej mieste sa vypína vysoká jasná budova. Keď idem náhodou okolo, spomalím kroky, aby som sa započúvala do školského zvonenia. Prebúdzajú sa vo mne spomienky a vracajú ma do môjho detstva...

Takto začína ústami hlavnej hrdinky Mileny svoje rozprávanie známa bulharská spisovateľka Vaňa Filipovová. Je to rozprávanie o detstve sofijského dievčaťa a jeho kamarátov, o ich každodenných radostiach i starostiach, o tom, ako sa okrem iného svorne usilujú zachrániť pred zbúraním rodný dom mladého partizána, ktorého cez vojnu umučili fašisti, a zariadiť si v ňom pioniersky klub... Milena má však popri spoločných starostiach i vlastné trápenie. Nesmieme si váži svojho otca, má ho veľmi rada, a tak nemôže uveriť rečiam, ktoré sa o ňom začnú šíriť.

Matka i strýko Milenu sice presviedčajú, že klebety o jej otcovi nie sú pravdivé, Milena ich slovám verí, ale predsa len ju trápia pochybnosti, ako je to naozaj s jej otcom...

Vaňa Filipovová v tomto príbehu veľmi citlivo a plasticky vykreslila charaktery dorastajúcich detí, ich vzťah k dospelým, ich zmysel pre pravdu a spravodlivosť i pocit kolektívnej spolupatričnosti, ktorý deťom pomáha pri prekonávaní ich ťažkostí.