Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 14. februára 2021

POPOVSKIJ, ALEXANDER - ZÁKONY ŽIVOTA

POPOVSKIJ, ALEXANDER

ZÁKONY ŽIVOTA
Pavlov a ti druzí
(Zakony žizni)

Československý spisovatel, Praha, 1949
preklad Bohumil Franěk
obálka J. Hanzl
27.000 výtlačkov

veda
212 s., čb fot., čeština 

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu

  PREDANÉ

*hroda**vat*

Mluvit o živém organismu jako o velkém tajemství není jistě nadsázkou. Kolik jen odvážných, ale opět a opět ztroskotavších pokusů dopátrat se zákonitosti života bylo učiněno od časů Hippokratových; až částečně poodhrnula tuto oponu záhad anatomie a teprve moderní fysiologové 19. a 20. stol. došli tajemství přírody a získali tak objevy, jež rozluštily zákony života. Napsat knihu o moderním vědci, znamená téměř totéž co napsat dobrodružný román. Neboť vědcův život a jeho práce: dramatický boj s přírodou, která má vydat své tajemství, úmorné a tvrdošíjné dobývání faktů, toť dobrodružství samo. A o těchto věcech  v prvé řadě píše Alexander Popovskij, když ve své knize „Zákony života“ zachycuje práci a dílo velkého ruského fysiologa, tvůrce moderní vědy o životě, I. P. Pavlova a jeho následovníků. Pavlov otevřel svým učením o podmíněných reflexech a svou novou methodikou pro fysiologii obrovské nové pole bádání a doslova zrevolucionoval tento vědní obor. Daleko za základ Pavlovova učení, t. j. zjištění zákonitosti vyšší nervové soustavy, jde jeho žák K. M. Bykov, který se dostává až do oblasti podvědomí a instinktu a dokazuje závislost všech orgánů na vědomí. A třetí, profesor Speranskij, objevuje nové zákonitosti na poli pathologie. Staví-li Popovskij před oči čtenáři tyto tři velikány moderní vědy se všemi jejich spolupracovníky, hledí především k jejich činnosti vědecké. Valná část jeho díla se proto také odehrává v laboratoři: se zatajeným dechem přihlížíme pokusům, jejichž úspěch znamená záchranu tisíců lidských životů, krok za krokem společně s experimentátorem postupujeme k objevu vědeckého faktu a vzrušeni se ptáme: bude nový pokus potvrzením nebo popřením důležitého objevu? V „Zákonech života“ se nevypráví téměř nic o životních radostech a strastech vědce, a když někde probleskne zmínka, pak je to jen pro dokreslení profilu: v této knize se mluví o radostech a strastech vědecké práce. Je to kniha o objevech, které nesmírně usnadnily život na této zemi, a o těch, kteří zasvětili svou práci tomu, aby těchto objevů dosáhli a odevzdali je lidstvu.