Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 18. februára 2021

KOSIARZ, EDMUND - NÁMORNÉ BITKY

KOSIARZ, EDMUND

NÁMORNÉ BITKY
(Bitwy morskie)

Pravda, Bratislava, 1984
edícia Členská knižnica Pravda
preklad Jaroslav Coplák
prebal Jozef Michaláč
2. doplnené vydanie 

história, vojna,
608 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

7,00 €

*hroda**his*

Originálne vedecko-populárne dielo poľského autora sa zaslúžene stretlo s veľkým záujmom odborníkov i početného okruhu ostatných čitateľov. Upútalo syntetickým spracovaním rozsiahlej tematiky za obdobie vyše tridsiatich storočí — od prvej, v histórii známej bitky pri Magdale roku 1200 pred n. 1. až po súčasný, atómový vek.

Z nepreberného množstva faktografického materiálu, zo stoviek monografií a štúdii autor vybral a z marxistického hľadiska spracoval najpozoruhodnejšie udalosti a bitky, ktoré mali najväčší vplyv na rozvoj vojenského námorného umenia. Zvolil optimálnu skladbu knihy, ktorá svojou prehľadnosťou a výborným vybavením poskytuje plastický obraz vojnových udalostí na moriach a umožňuje rýchlu orientáciu.

Prvá časť chronologicky zachycuje obdobie od staroveku až po rok 1905. Opisuje bitky starovekých veslíc, stredovekých veslových lodí a plachetníc, bitky plachetníc v 16. —19. storočí a námorné bitky parných lodí od roku 1853. Všíma si druhy výzbroje, námornú taktiku a najznámejšie bitky. Poukazuje na zmeny, ktoré nastali v taktike bojov vynájdením parného stroja.

Druhá časť — od prvej svetovej vojny až dosiaľ — je spracovaná podľa tematických okruhov a ucelene približuje čitateľovi rozvoj hladinových námorných síl, ponorkového loďstva a námorného letectva, vývin operačno-taktických názorov, úlohu námorných síl jednotlivých krajin, operácie na námorných linkách, najväčšie námorné bitky y obidvoch svetových vojnách, taktiku a korzárske akcie nemeckých ponoriek, výsadkové a protivýsadkové operácie, obranu námorných základní a blokádne akcie.

Hlavnú pozornosť v knihe venuje námorným operáciám v obidvoch svetových vojnách. Pred nami defilujú loďstvá Veľkej Británie, USA, Francúzska a ZSSR, ako aj Nemecka, Talianska, Japonska a ďalších krajín.

História všeobecne a história vojenstva osobitne je neobyčajne poučná. A história námorných bitiek ponúka poučenie v koncentrovanej podobe. Nabáda, aby k tisíckam lodi, ktoré ležia na morskom dne, k nespočítateľným ľudským obetiam a stratám materiálnych hodnôt v námorných bitkách už nikdy nepribudli ďalšie, aby skvelé výsledky vedecko-technického pokroku slúžili mieru a napredovaniu ľudstva na kontinentoch i na všetkých moriach a oceánoch.