Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 7. februára 2021

KOŽÍK, FRANTIŠEK - PÍRINKA

KOŽÍK, FRANTIŠEK

PÍRINKA
Román děvčátka

Gustav Voleský, Praha, 1943
obálka a ilustrácie Richard Bruno

literatúra česká, pre deti, román, beletria, podpis autora,
256 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*kvaja**h-6-6*

Kdo je Pírinka? Malé české děvčátko, které po dětských letech, prožitých v Praze, nachází nový domov na vzdáleném ostrově Jávě. A kniha tato je věnována podivuhodným příběhům, které malá Pírinka v cizině prožije — od chvíle, kdy vstupuje do školy s neznámým jazykem, až do dne, kdy se loučí s Jávou a vstupuje na loď, odjíždějící do Evropy. Prostředí, zcela jiné než u nás, je bohaté na možnosti nesčetných dobrodružství. Tak se čtenáři dovědí, jak dostala naše holčička podivné jméno Pírinka, jak se pokusila utéci ze školy, dočtou se o těžkých chvilkách v nemocnici, které ji učinily lepší, o návratu mezi kamarádky ze třídy. Už jste četli o tom, jak navštěvuje vaše malé kamarády na dalekém ostrově Ježíšek a Mikuláš, jak se tam slaví výroční trh? Zažijete s Pírinkou nebezpečnou chvíli před velkým hadem a budete mít radost ze zachránění. Poznáte její dva kamarády, malého statečného Ariho a velkého šlechetného Ondřeje. Ale nejtajemnější příhody teprve čekají, až začne svou činnost javánská mstivost a ohrozí Pírinčin život. Bez dechu budete listovat stránkami, vyprávějícími o dobrodružství se zlodějem růží vysoko ve vnitrozemských horách, o tajemných indických jedech. A pak se rozvinou události nejnapínavější, kdy nenávist zasáhne českého podnikavého průmyslníka na místě nejcitlivějším: jeho dcera Pírinka je unesena i se svou malou přítelkyní Marietkou. Ale zlo nachází důstojného soupeře: Ari založil družinu statečných chlapců, kteří pro svou královničku Pírinku svedou krutý boj, plný úskoků, nebezpečí, obětavého úsilí. Tento zápas malé chlapecké družiny o vysvobození malé velitelky je vyvrcholením vyprávění. Vzpomínkou na domov, který si nakonec národní písní, zahranou českým hudebníkem na Štědrý den, přivolá Pírinku i její maminku, končí tato kniha. Spojení jemného dívčího námětu s kapitolami bojovné chlapecké krve způsobí, že ji budou mít stejně rádi chlapci jako dívky. Zaujme je a najde si mezi nimi nadšené čtenáře, protože je vzruší i dojme tak, jak to dokáže málokterá kniha. Prostředí příběhů na Jávě je věrné, stejně jako mnoho drobných příhod, protože — a to také bude malé čtenáře zajímat — Pírinka skutečně žila a žije, i když je to už dnes velká dospělá dívka; většina příhod se zrodila ovšem ve fantasii spisovatelově a František Kožík tu dokazuje znovu, jak neobyčejně plodná je jeho obrazotvornost, i když jde o vyprávění dětem.

Také sloh knihy je prostý a nehledaný, je to sloh autora, který má děti skutečně rád, hovoří s láskou jen k nim a ví, jak je zaujmout a jak je krásným příběhem učinit lepšími. Je to prostě kniha, která se musí líbit všem dětem!