Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 1. februára 2021

HARDY, THOMAS - STAROSTA CASTERBRIDGESKÝ

HARDY, THOMAS

STAROSTA CASTERBRIDGESKÝ
Příběh člověka pevné vůle
(The Mayor of Casterbridge)

Odeon, Praha, 1975
edícia Galérie klasiků
preklad a doslov Jarmila Emmerová
2. vydanie (v Odeone), 29.730 výtlačkov
01-048-75

beletria, román, literatúra anglická
296 s., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, neautorské venovanie

 DAROVANÉ

*hroda**printer*

Starostou casterbridgeským otevřel Hardy závěrečnou kapitolu tragicky laděných románů, ve kterých promítá životní cesty svých hlavních postav do konkrétní atmosféry rodného Dorsetu (evokuje pro něj název starého anglosaského království Wessex), do jeho polí, luk a městeček, kde na každém kroku narážíme na stopy dávné minulosti, do kraje osobitých zvyků, tradic, vyhraněného morálního cítění. Střízlivá krajina jižní Anglie s táhlými pahorky a hlubokými úvozy, živými ploty i kamennými domky je kulisou jakoby stvořenou pro jeho patetické a dramatické obrazy lidských charakteru zmítaných osudem, jejichž tužby a sny maří jak chod světa, společnosti, tak zábrany, plynoucí z jejich vlastní „přirozenosti”.

Tato „přirozenost” hraje i nemalou roli v životní pouti titulního hrdiny Starosty casterbridgeského. Henchard bývá nejednou srovnáván s tragickými postavami Shakespearovými, jeho osudy s klasickou řeckou tragédií. Jako mladý muž prodá v opilosti ženu a dítě námořníkovi. Později se svou bystrostí, energií a železnou vůlí domůže vynikajícího postavení v starobylém Casterbridgi. Čas se nezastavil, ale ani minulost nelze zcela odhodit A nastanou chvíle, kdy je Henchard donucen svést zápas nejen o své postavení a majetek, ale i mnohem hlubší, o city svých blízkých, o dceru, — zápas se společností i sám se sebou. Přitom o to zoufalejší, že Henchard opovrhuje kompromisy a blahosklonností soupeřů. Jeho drsná hrdost se nakonec stává zbraní proti němu samému. V baladické ponurosti bohatě zalidněného příběhu, v symbolické platnosti básnických obrazů přírody, v tragickém zpodobení údělu člověka i v kritické analýze pout lidí žijících v kraji zasaženém nastupující průmyslovou revolucí - v tom všem spočívá velká síla románu, který se řadí k nesmrtelným dílům anglické literatury 19. století.