Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 17. júla 2020

KRAUS, DUŠAN - ZO ZVOLENSKEJ MOZAIKY

KRAUS, DUŠAN

ZO ZVOLENSKEJ MOZAIKY

Vypra, Zvolen, 1995
ilustrácie Martin Kellenberger
obálka Martin Kellenberger
1. vydanie
ISBN 80-967393-1-X

literatúra slovenská, beletria, poviedky, próza krátka, podpis autora
132 s., slovenčina
hmotnosť: 170 g

mäkká väzba
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*cnbtn* *h-6-2*

Krausove zvolenské črty a poviedky približujú rané 50. roky z pohľadu dospievajúceho chlapca. Že takýto pohľad vie byť umelecky prínosný, presvedčil už slovenských čitateľov Milan Ferko (Keby som mal pušku). Tento pohľad má značnú dávku imunity voči príkremu ideologizovaniu, ktorými sú poznačené viaceré slovenské prózy s touto témou. Na druhej strane zasa z Krausových poviedok zreteľne poznať, komu autor fandí: živnostníkom, úradníkom, inteligencii, všetkým, ktorých nastupujúci stalinský režim ociachovával a potláčal ako "triednych nepriateľov".

Spomínaný malomestský živel si v Krausových poviedkach a črtách zachováva svoju kultúrnu inosť a členitosť, schopnosť trpne odporovať (inakšie sa vtedy nedalo) a - paradoxne - aj nádej a chuť žiť a prežiť podľa svojich zásad. Ľudia z protiľahlého ideologického brehu sú zastúpení sporo. A charakteristická je neochota mládeže zaradiť sa do ideologických táborov na štátnu objednávku. Tu pôsobia iné, zložitejšie mechanizmy, na ktorých fungovanie Kraus takisto poukazuje.