Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 7. júla 2020

REBITSCH, MATHIAS - STRIEBORNÍ BOHOVIA NA VRCHOLOCH ÁND

REBITSCH, MATHIAS

STRIEBORNÍ BOHOVIA NA VRCHOLOCH ÁND
Zážitky dvoch andských výprav
(Die silberne Götter des Cerro Gallan)

Obzor, Bratislava, 1965
edícia Hory a ľudia
preklad Štefan Kýška
obálka I. Bednář
1. vydanie, 7.000 výtlačkov
65-062-65

cestopis, geografia,
164 s., čb a far. fot., slovenčina
hmotnosť: 525 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, pečiatky v knihe, prebal poškodený

2,20 € PREDANÉ

*mikpa* *geog*

Známy rakúsky alpinista Mathias Rebitsch podobral sa v tejto knihe na zaujímavý experiment: na pozadí horolezeckých podujatí plne zobraziť život dnešných obyvateľov andskej oblasti Peru, Chile a Argentíny a zasväteným pohľadom do dávnej minulosti ukázať veľkosť i tragédiu praobyvateľov tohto kontinentu. Autorovi sa jeho zámer vydaril.

V knihe Strieborní bohovia na vrcholoch Ánd opisuje Rebitsch svoje zážitky z dvoch andských expedícii. Kým „Švédsko-rakúska výprava do And roku 1952" mala len horolezecké ciele - jej výsledkom bolo zdolanie troch šesťtisícoviek: Ausangate, Solimany a západného vrcholu Coropuny — „Argentínsko-rakúsko-švédska výprava roku 1955/56" sa upriamila na rozriešenie nanajvýš zaujímavej otázky: mali Inkovia na vrcholoch Ánd obetištia? Išlo konkrétne o odľahlý andský končiar Cerro Gallan, vysoký temer 6000 metrov, kde údajne boli podivné kruhové múry podobné hrobom.

Len dobre vystrojená expedícia pod vedením skúseného horolezca mohla sa odvážiť podnikať v takej výške archeologické vykopávky, aby osvetlila tajomstvo pradávnych obetíšť Inkov. Je nesporné, že Mathias Rebitsch sa na tieto náročné úlohy výborne hodil. Mal na to všetky potrebné vlastnosti: zodpovedný postoj k veci, odvahu, vypestovanú vôľu a telesnú zdatnosť vyskúšanú v desiatkach veľhorských podujatí.

Pokiaľ ide o ďalší, horolezecký cieľ výpravy, mala objasniť zaujímavý spor. V posledných rokoch vznikli pochybnosti, či je Aconcagua 9 čílskych Andách skutočne najvyšším vrcholom oboch amerických kontinentov. Do popredia sa dostával štít severne od Aconcaguy, Ojos del Salado, ktorý vraj prevyšuje Aconcaguu o 100 metrov. Rebitschova výprava jednoznačne odpovedala na túto otázku a potvrdila výškový primát Aconcaguy.

No Rebitsch úspešne splnil aj vedecko-výskumnú časť expedície. Keď jeho švédskeho druha vyradila horská nemoc, sám zdolal vrchol Cerro Gallana a s obrovským vypätím síl tri dni kopal v záhadných kruhových múroch, hĺbil malé chodby v storočnom rumovisku a na pokraji úplného telesného vyčerpania, len o vlások uniknúc smrti, vylovil z prachu a sutiny tri strieborné sošky, nesmierne vzácne pamätníky slávnej doby Inkov.