Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 17. júla 2020

JÓKAI, MÓR - LEVOČSKÁ BIELA PANI

JÓKAI, MÓR

LEVOČSKÁ BIELA PANI
(A lőcsei fehér asszony)

Tatran, Bratislava, 1988
edícia Meteor (122)
preklad Alfréd Engelmann
obálka Fedor Kiš
1. vydanie, 56.000 výtlačkov
061-079-88 LP

beletria, román, literatúra maďarská,
456 s., slovenčina
hmotnosť: 530 g

1,20 € PREDANÉ

*bagbe2* *belx*

Levočská biela pani je jeden z najčítanejších románov klasika maďarskej literatúry Móra Jókaiho. Pre našich čitateľov má osobitnú príťažlivosť to, že veľká väčšina románového deja sa odohráva na území Slovenska. Historickou kulisou románu je obliehanie a kapitulácia Levoče v roku 1710, keď sa kurucké oddiely vzdali rakúskej cisárskej armáde, proti ktorej viedol odboj František Rákóczi II. Hrdinka románu Juliánna Korponayová, dcéra fanatického revolucionára Zsigmonda Ghéczyho, je historická postava. Svedčia o tom súdne spisy z vlastizradného procesu, ktorý sa konal v Rábe (Győri) v roku 1714 a v ktorom bola „levočská biela pani" odsúdená na smrť a popravená. Podľa viacerých dokladov možno tvrdiť, že zradkyňa, ktorá prispela ku kapitulácii mesta, a rábska mučenica je jedna a tá istá osoba. Raz urobila životne dôležitú službu cisárskym vojskám a druhý raz sa zúčastnila na sprisahaní proti nim. Jókaiho fantáziu podnietila jej radikálna zmena stanoviska. Spisovateľ svojou osvedčenou metódou spojil v románe realistické a romantické prvky, skutočnosť s fantáziou a vytvoril dielo, ktoré podnes zabáva a poúča čitateľov. História je pre Jókaiho iba rámec, kulisa, ktorú posúva a mení podľa rozvíjania deja a charakteru svojich postáv. Jókaiho často označujú za vynikajúceho rozprávača. Tento prívlastok je oprávnený a zaslúžený,  i keď má do istej miery zľahčujúci charakter. (Rozprávačovi netreba veriť všetko, čo tvrdí. ) Jókaiho rozprávačské umenie je však literárnym umením v pravom zmysle slova a od skutočnej histórie sa odchyľuje len do takej miery, ako to dovoľuje licencia autora historického románu. Aj hrdinka Levočskej bielej panej je postava, ktorá spolu s ostatnými v románe vystupujúcimi osobami uspokojuje dávny, inštinktívny smäd ľudskej duše čarovným nápojom fantázie. Plynulý tok rozprávania a dramatický dej udrží našu pozornosť v zajatí po posledný riadok. Slovenskí čitatelia si so záujmom prečítajú, čo sa dialo v minulých storočiach ná našom území, v našich mestách, v našich horách a dolinách.
n